Hopp til innhold

Vil sette arbeidsledig ungdom på anbud

Arbeidsminister Robert Eriksson vil klippe «NAV-strengen» på arbeidsløs ungdom med et prosjekt som kan gi Eddie Eidsvåg og andre private milliarder å kjempe om. Det gjør LO og KrF bekymret.

Robert Eriksson og Eddie Eidsvåg

INNE I VARMEN: Eddie Eidsvåg (t.h.) og Pøbelprosjektet er ett av tiltakene arbeidsminister Robert Eriksson mener bør få kjempe om statems attføringsmidler.

Foto: Svein Olsson / NRK

Det er en enorm omveltning arbeidsministeren foreslår i høringsnotatet som legges ut i dag.

Han ønsker å konkurranseutsette samtlige attføringstiltak for sykmeldte, arbeidssøkende og personer med nedsatt arbeidsevne.

I dag er rundt 2600 tiltaksplasser anskaffet ved anbud. Forslaget i høringsnotatet omfatter rundt 9000 plasser som per i dag ikke er på anbud.

Totalen av avklarings- og oppfølgingstiltak som settes ut på anbud blir totalt nærmere 12.000 plasser.

– Vi har mye på anbud i dag. Nå åpner vi for anbud for alle, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

– Klipper NAV-strengen

I underkant av 75.000 personer er helt ledige i Norge. 22.000 av dem er under 30 år.

– Nå sender jeg ut et forslag på høring som bidrar til at vi klipper NAV-strengen til ungdom, og sørger for å hjelpe flere ungdom tilbake til arbeidslivet. Det betyr at vi åpner opp for å slippe til gode krefter som Pøbelprosjektet, sosiale entreprenører, Kirkens Bymisjon og Røde Kors til å bli med på å kvalifisere ungdom på vei inn i arbeidslivet, sier Eriksson.

Attføring er et begrep for tiltak som skal hjelpe folk tilbake i arbeid. Det er Nav som administrerer ordningene, og tiltakene gjennomføres av ulike attføringsbedrifter. Det er disse bedriftene Eriksson vil konkurranseutsette.

LO er blant dem som har reagert kraftig på Erikssons forslag.

– Dette er jeg veldig imot. Det er et område vi mener ikke egner seg for kommersiell konkurranseutsetting. De tjenestene som tilbys er i seg selv et argument mot konkurranse, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til NRK, og begrunner det slik:

– Vi snakker ikke om standardiserte tjenester som egner seg godt for et marked. Vi snakker om tilbud hvor man trenger individuelle tilpasninger og en kontinuitet.

– Trenger flere gode krefter

«Jo flere aktører, jo bedre vil man kunne dekke variasjonen i brukernes avklarings- og oppfølgingsbehov,» argumenterer Eriksson i høringsnotatet.

– Attføringsbedriftene har gjort en god jobb, gjør en god jobb, vil fortsatt gjøre en god jobb. Det som er viktig for meg nå er å få flere ungdommer tilbake til arbeidslivet. Da må vi slippe til andre, gode aktører som har vist resultat, og er dyktige til å hjelpe ungdom inn i arbeidslivet, mener Eriksson.

– Er du sikker på at resultatet blir bedre ved å sette ungdom ut på anbud?

– Jeg er sikker på at jo flere gode krefter som bidrar til å hjelpe ungdom inn i arbeidslivet, jo større er sannsynligheten for å lykkes, sammenlignet med å ikke bruke disse kreftene. Vi vet at Pøbelprosjektet og sosiale entreprenører har hatt gode resultater på å hjelpe ungdom tilbake. Da må vi også ta i bruk den kompetansen, sier Eriksson.

Har skaffet jobb til 1600 unge

Pøbelprosjektets leder Eddie Eidsvåg møtte arbeidsministeren i departementet mandag kveld.

– Når du engang har et onde som heter anbud, så må det være likt for alle. Da kan det ikke være sånn at 80 prosent skal Herr Nilsen få, og resten skal verden få lov til å konkurrere om, mener Eidsvåg.

Ifølge Eidsvåg har Pøbelprosjektet siden 2007 skaffet jobb til 1600 ungdommer – 500 bare i fjor. Pøbelprosjektet er ett av fire prosjekter i Kronprinsparets Fonds portefølje.

– Dette forslaget betyr rettferdighet. Når du først har anbud, så må alle slippe til. Da konkurrerer vi på like vilkår. Det betyr at vi må bli bedre og attføringsbedrifter må bli bedre, sier Eidsvåg.

– Vi er klare

Eidsvåg mener nøkkelen til suksess er å stille krav.

– På Nav må de si: I morra må du stille på det eller det tiltaket, hvis ikke får du ikke en krone. Da hadde vi hatt mange færre navere, mener Eidsvåg.

Pøbelprosjektet har som mål å skaffe fast jobb etter 20 uker.

– Vi tilbyr ungdom en jobb. Etter et seks ukers kurs er du praksis, og etter 20 uker er du i fast jobb med fast lønn. Vi har over 7000 bedrifter som har sagt ja til å ansette ungdom på ordinære vilkår. Så vi er klare. Vi har mer arbeid enn ungdom, sier Eidsvåg.

– Eddie er en talentutvikler. Hvorfor skal ikke jeg ta i bruk alle talentutviklerne jeg har til rådighet? spør Eriksson.

KrF: Dette er gambling

En bremsekloss for Erikssons talentutvikling er KrF.

– Å ytterligere kommersialisere tilbud til tyngre grupper er vi veldig skeptiske til. Det vil være gambling med kompetansen som er bygd opp i sektoren, og dermed også med tilbudet til Navs brukere. Det er snakk om en veldig lite homogen brukergruppe, som skal ha gode, tilrettelagte tilbud, uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide til Klassekampen 10. mai.

I regjeringens samarbeidsavtale står det at regjeringspartiene «forplikter seg til, i alle saker som behandles i Stortinget, først å søke løsninger og flertall sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti».

I høringsnotatet går det fram at regjeringen vil drøfte flere forslag til endringer i tiltaksapparatet i en melding til Stortinget planlagt i høst. Høringsforslaget fremmes med sikte på iverksetting fra 1. januar 2015.


AKTUELT NÅ