Hopp til innhold

– Jeg blir forvirret og skremt

De er 18 år og redde for å velge feil. – Stresset knyttet til yrkesvalg har økt kraftig, forteller forsker Kristinn Hegna.

Elever fra F21

STRESSET: Elevene på F21 videregående skole er bekymret for fremtidens valg.

Foto: privat

– Jeg tenker altfor mye på valg. Det er ubevisst, men jeg gjør det hele tiden. Skole, familie, unger? Hvor mange? Hvor skal jeg bo? sier Sara Haugen, hun er avgangselev på F21 videregående skole i Oslo.

– Livet er her, ikke et annet sted

I dag holdt filosof Henrik Syse en Smart Talk, ala "TED talk" til videregåendeelever om valgets kvaler. Budskapet hans er klart: Livet er her, ikke et annet sted.

Se foredraget her:

Filosof Henrik Syse holder foredrag til ungdom ved F21 i Oslo om det å velge i livet. For å ta gode valg må man være glad i seg selv, ta seg tid til å tenke gjennom hva man mener og snakke med hverandre, sier Syse.

Mathilde Lan Knudsen (17) er redd for å velge feil utdanning.

– Jeg stresser over at jeg må velge innen en tid. Å velge hva man skal bli er en beslutning jeg absolutt ikke føler meg klar til å ta, sier Knudsen.

De er 18 år og står overfor mange valg. Valg de er redde for å ta. – Stresset knyttet til valg har økt kraftig, forteller forsker Kristinn Hegna.

VANSKELIG: Tre av elevene ved F21 gruer seg til de må ta valg som påvirker fremtiden.

«Feilvalg»

Kristinn Hegna har forsket på hvordan ungdoms oppvekst, erfaringer og identitet setter sitt preg på hvilke valg de gjør i utdanningsløpet. Hun synes det er problematisk at unge sliter med bekymringer for fremtiden.

Kristinn Hegna

Forsker Kristinn Hegna tror ordet 'feilvalg' er et skjebnetungt ord som får ungdom til å bli stresset.

Foto: UiO

– Det er for stort fokus på at unge må gjøre mange valg, og at de aktivt må ta bevisste valg der det var mer automatikk tidligere. Det fører til at stresset til yrkesvalg har økt, sier Hegna, forsker ved pedagogisk institutt på UiO.

Hun tror måten valgene bli presentert til ungdom er problemet.

– Utdanningsdirektoratet og rådgivere er bekymret for at unge gjør "feilvalg" fordi det fører til frafall. Det former ungdommenes inntrykk av hva valg innebærer. Utdanningsløpet fremstår som en tunnel med bare en utgang, eller som en mulig blindvei, sier Hegna.

– Tenk hvordan livet kunne sett ut

Semere Abraha Berhe er 18 år og redd. Redd for å ikke bli fornøyd fordi han sikrer seg.

– Dersom jeg velger det sikre alternativet er det ikke sikkert jeg blir fornøyd, i forhold til om jeg valgte det jeg hadde interesse for, sier Berhe.

Hegna tror universiteter og høyskolene er opptatt av frafallsstatistikken sin og derfor vil huke til seg studenter som er målrettet.

– Tidligere var det mer akseptert å ombestemme seg. På midten av 80-tallet var universitetet et sted der man beveget seg mer fritt ut fra hva man var interessert i. Unge var ikke så bekymret for hva det ville føre til, sier forskeren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger