Hopp til innhold

- IS kan ikke knuses militært

Bård Vegar Solhjell (SV) tror at IS er for store og rike til at det er mulig å knuse dem raskt med militærmakt.

Bård Vegar Solhjell
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Verdenssamfunnet diskuterer i disse dager hvordan Den islamske staten (IS) kan og bør bekjempes.

Også på Stortinget her hjemme pågår det nå en heftig diskusjon om hvordan Norge skal bidra i kampen mot IS. I dag blir IS trolig tema i Stortinget utvidede utenrikskomité, og senere i dag skal Regjeringen avgjøre hva Norges bidrag skal være.

Bård Vegar Solhjell sitter i Utenrikskomiteen for SV, og mener at en massiv militær innsats ikke er veien å gå.

- Vi ønsker ikke en krig mot IS, der norske styrker er involvert. IS er verdens kanskje rikeste terrororganisasjon, og de må møtes på en måte som fungerer. Jeg tror faktisk ikke det er mulig å knuse dem militært, sier han.

Han mener likevel at Norge bør bidra i kampen mot IS, men på andre måter enn militært.

Norge bør ta en lederrolle humanitært, men ikke bidra militært.

Bård Vegar Soljell, SV

- Det viser seg ofte at det er vanskeligere å få land til å bidra til det humanitære opprydningsarbeidet, enn til selve militæraksjonen. Her Norge bør ta en lederrolle, ved å si at vi har ressurser, vi kan bidra humanitært, og vi kan ta imot flere flyktninger, sier han.

KrF krever FN-mandat

For KrFs del er det viktig med et FN-mandat i ryggen, som kan støtte opp om det som skal bli Norges bidrag.

Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF, sier at partiet vil skille mellom innsats i Syria og Irak, områdene der IS for tiden er mest aktive.

- I Syria er situasjonen for tiden langt mer kaotisk enn i Irak, og den store forskjellen her er at irakiske myndigheter faktisk har bedt om hjelp, Men dersom vi skal være med på en innsats i Syria, mener vi det er helt avgjørende med et FN-mandat, sier han.

Trene irakiske soldater

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) vurderer Norge å hjelpe til med å trene irakiske soldater. Mandag deltok Brende på en konferanse i Paris der det ble diskutert hva som bør gjøres i kampen mot IS.

Samme dag opplyste han at Norge hadde fått en henvendelse fra USA, og at Norge vurderer å bidra med militær kapasitetsbygging i Irak.

– Norge er en av de aller største humanitære giverne. Nå vurderer vi også hvordan vi kan bidra med for eksempel militær kapasitetsbygging framover, slik at den irakiske regjeringen og hæren kan gjøre jobben sin med å slå tilbake ISIL, sier utenriksminister Børge Brende (H).

AKTUELT NÅ