Hopp til innhold

- Interessant snuoperasjon fra Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen kaster to israelske selskaper ut av oljefondet. Frp-lederen mener selskapene bryter folkeretten ved å bygge bosettinger i Øst-Jerusalem.

Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen har kastet to israelske selskaper ut av oljefondet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Marianne Martinsen (Ap) synes Siv Jensen har tatt en forunderlig avgjørelse.

Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap).

– En forunderlig avgjørelse av Siv Jensen, mener Marianne Martinsen fra Arbeiderpartiet.

Foto: NRK

– Dette er en interessant snuoperasjon fra hennes side. Sist israelske selskaper ble tatt ut av oljefondets liste sa Siv Jensen at det var et uttrykk for antiisraelske holdninger. Nå mener hun tydeligvis ikke det lenger, sier Marianne Martinsen til NRK.

Hun minner om at det er finansministeren som bestemmer i slike saker, og at etikkrådet bare gir råd.

– Krevende for Frp

– Dette viser at det er krevende for Frp å være i regjering. De Israel-vennlige velgerne til Frp er nok skuffet over Siv Jensen, legger Martinsen til.

Finansminister Siv Jensen er for tiden i utlandet og har ikke vært tilgjengelig for kommentar i kveld.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvang (KrF) er leder i foreningen Israels Venner. Han vil ikke mene så mye om saken før den er grundig gjennomgått og diskutert.

Israels ambassadør i Norge, Naim Araidi.

Naim Araidi, israelsk ambassadør i Norge, er svært skuffet over avgjørelsen om å kaste to israelske selskaper ut av oljefondet.

Foto: NRK

– Vi må forholde oss til etiske retningslinjer, og derfor er det behov for å avklare om det foreligger et godt nok grunnlag for beslutningen, sier han.

LES OGSÅ: Pensjonsfond ut av israelsk selskap

Skuffet ambassadør

Israels ambassadør i Norge, Naim Araidi, som selv tilhører den drusiske minoriteten i Israel, er skuffet over avgjørelsen om å stenge ute de to israelske selskapene.

– Vi er skuffet og lei oss fordi vi trodde på en ny æra i forholdet mellom Israel og Norge. For oss er Jerusalem en by, vi skiller ikke mellom øst og vest i byen. Dette er en overraskende avgjørelse, og vi håper den baserer seg på en feil, sier Naim Araidi til NRK.

Han mener at det er langt mer alvorlig at oljefondet ikke vil investere i de israelske selskapene, enn om det var et privat selskap som gjorde det.

– Dette er den norske staten, kongedømmet Norge, så dette er politikk. Det er veldig farlig fordi det kan påvirke andre investeringer i Israel, sier ambassadøren.

LES OGSÅ: Utelukkar israelsk selskap

– Fortsatt Israels beste venn

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– Frp er fortsatt Israels beste venn i Norge, forsikrer Christian Tybring-Gjedde.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier at han er veldig uenig i regjeringens avgjørelse. Han mener at investeringer i israelske selskaper er helt greit. Han tror ikke det var Frp som ønsket at disse selskapene skulle tas ut av oljefondet, men at de måtte bøye seg for flertallet i regjeringen, altså Høyre.

Tybring-Gjedde er sikker på at om Fremskrittspartiet var i regjering alene, så ville denne avgjørelsen aldri blitt tatt. Han er klar på at Israel er et demokratisk land, og at vi skal handle med Israel på linje med andre demokratiske land.

Han forsikrer at Frp fortsatt er Israels beste venn både innenfor og utenfor Stortinget.

Redaktør i avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, sier i en kommentar at denne saken er en ripe i lakken for Fremskrittspartiet i forhold til norske Israel-venner.

Dagsrevyen-innslag om at oljefondet har kastet ut to israelske selskaper.

VIDEO: Kaster ut israelske selskaper

LES OGSÅ: - Oljefondet må ut av Israel

Byggeprosjekt i Øst-Jerusalem

Utestengningen fra oljefondet gjelder altså Africa Israel Investments og Danya Cebus.

I Etikkrådets vurdering heter det at Africa Israel Investment, med Danya Cebus som et børsnotert datterselskap, er hovedentreprenør for byggeprosjektet C-Jerusalem, som sidestilles med bygging av israelske bosettinger på resten av Vestbredden

. De to selskapene var også utelukket i perioden august 2010 til august 2013 på bakgrunn av tilsvarende virksomhet, opplyser Finansdepartementet

Torsdag ble det kjent at også Sesa Sterlite utestenges fra oljefondet. Årsaken er at selskapet, som har virksomhet i India, står for en uakseptabel risiko for alvorlig miljøskade og grove brudd på menneskerettigheter.

AKTUELT NÅ