Hopp til innhold

Barneministeren åpner for mer tvang i barnevernet

Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) åpner for å gjøre det lettere for barnevernet å gripe inn med tvang.

Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) åpner for å gjøre det lettere for barnevernet å gripe inn med tvang.

VIDEO: Barneminister Inga Marte Thorkildsen åpner for å gjøre det lettere for barnevernet å gripe inn med tvang.

NRK omtalte lørdag en sak fra Sandefjord kommune der tre brødre fortalte om sin barndom med en voldelig far.

Brødrene på 20, 21 og 23 år ringte selv til politiet og varslet om vold i hjemmet for første gang i 2005. De opplevde at politiet sendte minst tolv bekymringsmeldinger til barnevernet i årene mellom 2005 og 2009, men mener etaten aldri tok grep.

Dobling av bekymringsmeldinger

Ifølge tall NRK har gått gjennom fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har det nesten vært en dobling av bekymringsmeldinger til barnevernet de siste ti årene.

I 2012 kom det bekymringsmeldinger om 49.000 barn om for eksempel omsorgssvikt, vold eller misbruk. Over halvparten av sakene ble henlagt.

Bare 510 barn ble tatt ut av hjemmet etter barnevernlovens paragraf 4-12, på grunn av omsorgssvikt. Det er bare 1,04 prosent av barna det ble meldt bekymring for.

Nå vil barneministeren gjøre noe med statistikken, og gi større muligheter til barnevernet for å gripe inn med tvang.

– Foreldrevernet er for sterkt i Norge

– Jeg mener vi har et for sterkt foreldrevern på bekostning av barna i Norge, basert på utredninger som vi har gjort på dette feltet, og nettopp med utgangspunkt i at vi ser at det er en veldig liten andel som får omsorg et annet sted, sier Thorkildsen til NRK.

Barneministeren er tydelig på at tvang skal, og må brukes når barn er utsatt for vold.

– Ja, de skal i hvert fall bruke tvang hvis det er sånn at de ser et barn vokser opp med vold hjemme, og det ikke er mulig å få de foreldrene til å slutte med det, eller får slutt på den volden.

– Ønsker du å senke terskelen for at barnevernet bruker tvang i slike saker?

– Ja, i hvert fall der barnevernet har sett igjennom fingrene med vold, eller ikke forstått hvor alvorlig volden er, eller latt være å ta barns egne bekymringsmeldinger til følge. Da må vi senke den terskelen.

Fem søskens fortelling om en brutal oppvekst og deres møte med barnevernet.

SE VIDEO: Få med deg brødrenes fortelling om en brutal oppvekst og deres møte med barnevernet.

– Barnevernet burde virkelig ha gjort noe

Situasjonen for familien i Sandefjord eskalerte med årene, og våren 2009 ble barnas mor funnet død hjemme i sengen sin. Politiet i Sandefjord sier det ble etterforsket som et mistenkelig dødsfall, men at de senere henla saken.

NRK har vært i kontakt med far som benekter all voldsbruk.

Barnevernet burde virkelig ha gjort noe, men det føltes som om de ikke trodde på barna, mener brødrene fra Sandefjord.

En av brødrene, Aleksander, fortalte at han hadde et håp om at noe godt skulle skje da barnevernet endelig ble involvert.

– Jeg er veldig usikker på om de egentlig stolte på oss og det vi sa. Jeg følte at de ikke trodde på oss, sier 20-åringen til NRK.

Familievoldssak i Sandefjord

Tre brødre på 20, 21 og 23 år fortalte lørdag om en barndom full av frykt og vold. De er totalt fem søsken, de to minste barna er ikke myndige. Det er storebrødrene som gang på gang har ringt politiet og bedt om hjelp, men mener at barnevernet ikke grep inn og iverksatte nødvendige tiltak.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

– Barna ønsket ikke andre tiltak

Kommuneadvokat i Sandefjord, Ivar Otto Myhre, har tidligere uttalt til NRK at barnevernstjenesten i byen var kjent med voldsbruk i hjemmet til familien, men mener barna ikke ønsket at barnevernet skulle gripe inn.

– Jeg har jeg lest gjennom alle journalnotater fra samtalene med barna, og de uttrykker ikke noen ønske om inngripen fra barnevernets side i noen av disse samtalene, sier Myhre.

Kommuneadvokaten synes det er rart at brødrene sier dette fem år senere.

– Det synes jeg er veldig underlig slik man ser saken i dag. Barna uttrykte at de ikke hadde det ikke greit, men ønsket heller ikke andre tiltak enn det som allerede var iverksatt, sier barnevernets advokat til NRK.

Ivar Otto Myhre

Kommuneadvokat i Sandefjord, Ivar Otto Myhre, er uenig med konklusjonen til fylkesmannen i Vestfold.

Foto: Bengt Kristiansen

Fylkesmannen kritiserte barnevernstjenesten

Fylkesmannen i Vestfold gransket denne saken i fjor. Fylkesmannen kom med sterk kritikk av barneverntjenesten og Sandefjord kommune, og sa at barneverntjenesten hadde brutt en rekke paragrafer i Barnevernloven.

Kommuneadvokaten er uenig med konklusjonen til fylkesmannen

– Vurderingen barnevernet gjorde, fem år før fylkesmannen gjorde det, var at man ikke hadde noen hjemmel til å gripe inn. Vi er helt uenige i konklusjonen til fylkesmannen, sier Myhre.

AKTUELT NÅ