Hopp til innhold

Frp krever granskning etter fabrikk-fadese i Årdal

Staten brukte nær 80 millioner kroner på å opprette en dørfabrikk som ikke hadde livets rett. Frp mener Ap kjøpte seg stemmer, og krever granskning.

Video Dørfabrikk-skandalen i Årdal

Innovasjon Norge hadde ingen tro på at dørfabrikken i Årdal kunne lønne seg på sikt. Likevel fikk fabrikken millioner i statlig støtte.

– Regjeringen har brukt skattebetalernes penger og presset Innovasjon Norge til å subsidiere næringsvirksomhet for at enkelte partier skal ha oppslutning, tordner Per Sandberg.

Hemmelig dokument

Nestlederen i Frp er i harnisk etter å ha lest det knusende avslaget Innovasjon Norge oppringelig ga dørprodusenten Dooria i 2005.

Det hittil hemmeligholdte dokumentet viser at fabrikken i Årdal i Sogn og Fjordane var dømt nedenom og hjem allerede før første dør var bygget.

I desember 2005 mente Innovasjon Norge at Dooria-prosjektet var for dyrt, hadde dårlige utsikter til å tjene penger og var ”bedriftsøkonomisk meget marginalt”.

To måneder senere, i februar 2006, fikk fabrikkprosjektet plutselig 79 millioner offentlige kroner likevel.

Samtidig var regjeringen hardt presset til å redde arbeidsplassene i Årdal etter at hjørnesteinsbedriften Hydro varslet kraftige kutt i produksjonen.

Jens Stoltenberg nektet å instruere Hydro, men varslet i stedet at en ny dørfabrikk skulle redde lokalsamfunnet.

Video 0e0a131f-0c00-44d5-9cb6-2b1192bcef2a.jpg

Jens Stoltenberg om Dooria vinteren 2006.

Smelteovnsarbeidere skulle bli dørbyggere, og arbeidsplasser sikres.

Slik gikk det ikke.

Etter flere år med kraftige underskudd og nedbemanninger, stengte fabrikken dørene for godt i sommer. 32 ansatte mistet jobbene sine.

– Presset av Lo og AP

Nå viser avvisningsvedtaket fra 2005, som NRK lenge har kjempet for innsyn i, at fabrikken aldri skulle vært bygget.

– Innovasjon Norge ga avlslag på alle punkter i forhold til dørprosjektet i Årdal, og nå viser ettertiden at de hadde rett, sier Siri Meling i Høyre.

Innovasjon Norge sier i dag at det er trist at fabrikken gikk konkurs.

Video Doria konkurs

Doria konkurs

De angrer imidlertid ikke på støtten de ga, og sier de snudde fordi eierne var villige til å spytte inn noe mer egenkapital.

Men Meling mener helomvendingen skyldes politisk press – ikke økonomiske vurderinger.

Siri Meling

Siri Meling i Høyre mener det lukter surt av Dooria-saken.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det er tydelig at Innovasjon Norge etter påtrykk fra LO og Arbeiderpartiet har gjort om sin vurdering, sier hun.

Hun mener de rødgrønne brukte dørfabrikken for å vise handlekraft etter at Hydro trappet ned virksomheten i Ap-bastionen.

– Jeg mener det er høyst betenkelig at statsministeren og LO bruker sånne metoder, sier høyrepolitikeren til NRK.

Avviser politisk press

Innovasjon Norge avviser på det sterkeste at de ga etter for politisk press.

– Nei, det gjorde vi ikke, sier kredittdirektør i Innovasjon Norge, Nils Roald.

– Tok dere politiske ordre fra Stoltenberg?

– Nei, da må jeg igjen peke på at Innovasjon Norge tar sine beslutninger uavhengig av politikken, og det politiske har ingen innflytelse på enkeltsaker og beslutninger i Innovasjon Norge.

– Ser du at det kan se sånn ut?

– Nei, det har jeg vanskelig for å se. Det er helt grunnleggende her at Innovasjon Norge gjør sine egne og selvstendige beslutninger.

Også statsminister Jens Stoltenberg avviser overfor NRK at regjeringen presset Innovasjon Norge til å fatte et positivt vedtak.

Ny granskning

Det tror ikke nestlederen i Frp, Per Sandberg, noe på. Han krever en granskning av prosessen for å finne ut hva som egentlig skjedde.

– Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget må bare reise saken på nytt, sier han.

Opposisjonen på Stortinget var fra starten av kritisk til at Dooria-fabrikken fikk penger fra staten.

Frps nestformann, Per Sandberg

Per Sandberg mener det er soleklart at Ap presset Innovasjon Norge til å støtte fabrikken i Årdal.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Allerede sommeren 2006 krevde de å få saken opp i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Men flertallet i komiteen kom den gang fram til at regjeringen ikke hadde gjort noe galt.

– Det er makta som rår, og i regjeringspartiene er det ikke bekymring for konsekvensene for andre virksomheter i landet, sa Høyres Per Kristian Foss til NRK da.

Han var særlig bekymret for at andre dørfabrikker i Norge, som Trenor i Nordland og Nordic i Vest-Agder, kom til å lide fordi staten bestemte seg for å støtte fabrikken i Årdal.

Begge fabrikkene sier til NRK at det har vært hardt å leve med en statssubsidiert konkurrent. Fabrikkene har gått med underskudd, men er begge fortsatt i drift.

– Hvis det viser seg i denne granskningen at disse to eksisterende dørfabrikken har lidd under denne regjeringens subsidiering av en fabrikk, så vil det måtte bli en sak for disse to fabrikkene, sier Sandberg.

– Alt er ikke levedyktig

Statsminister Jens Stoltenberg avviser overfor NRK at Årdal-investeringen har vært å kaste penger ut av vinduet.

– Det mener jeg er en helt feil måte å se det på. Det viktige her er at vi har fått etablert over 300 nye arbeidsplasser i Årdal. Det vil alltid være slik at når vi satser på nye ting så er det noe som viser seg levedyktig, andre ting viser seg å ikke være levedyktig, sier Stoltenberg.

AKTUELT NÅ