Hopp til innhold

Frykter villhundstamme har etablert seg i norsk fauna

Politipatruljer ved grensa til Russland utstyres nå med våpen. – Dette er en helt uvanlig situasjon, sier Statens Naturoppsyn.

Alaska husky

Hundene som har kommet fra Russland over isen på Pasvikelva, er en blandingsrase som ligner huskyen (bildet). – De kan også være blandingshunder av vanlige raser som border collie eller labrador, forteller Statens Naturoppsyn i Kirkenes til Nrk. Noen av villhundene har vært helt oppe på trappa til folk, sansynligvis på jakt etter mat. Folk oppfordres til å forholde seg på samme måte som til bjørn, gjennom å ikke legge ut mat og å pakke inn søppel.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Senest onsdag så en skuterpatrulje flere villhunder på russisk side av elven, forteller politioverbetjent Einar Ingilæ ved politistasjonen i Kirkenes.

Det var da politiet kjørte langs grenseelva Pasvikelva at de igjen observerte to av hundene i villhundflokken.

– Vi ser et forskjellig antall hunder fra gang til gang. På det meste har vi sett en flokk på 12 hunder, forteller Ingilæ.

Politiet frykter nå at en villhundstamme på 10 til 12 hunder er i ferd med å etablere seg i norsk fauna.

Svanvik, Sør-Varanger

Det var da politiet kjørte langs grenseelva Pasvikelva onsdag at de igjen observerte to av hundene i villhundflokken. Hundene trekker over grenseelva Pasvikelva på isen fra Russland.

Foto: Google Maps

– Ikke legg ut matavfall

Villhunder er ikke uvanlig i grenseområdet mellom Norge og Russland. Men, etter at isen på Pasvikelva la seg har problemet økt.

Politiet forteller om hyppige observasjoner, spesielt den siste tiden. Noen villhunder har vært helt oppe på trappa til folk.

Einar Ingilæ

– Vi vil snarest innkalle myndighetene til et møte i der vi vil ta opp hvorvidt det er ønskelig med en villhundstamme i norsk fauna. Det forteller politioverbetjent Einar Ingilæ.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

– Vi er redd villhundflokken er i ferd med å etablere seg i Pasvikdalen, og vil snarest innkalle myndighetene til et møte. Der vil vi ta opp hvorvidt det er ønskelig med villhundstamme i norsk fauna, forteller Ingilæ.

Politioverbetjenten sier hundene trekker mot folk for å finne mat, og han håper nå at folk vil ta samme forholdsregler som man gjør i forhold til bjørn.

– Vi oppfordrer nå til at folk skal gjøre det så lite attraktivt for hundene som mulig å trekke mot bebyggelse, sier han.

Det betyr at folk ikke må oppbevare mat ute og pakke avfall godt inn før det deponeres i søppeldunker.

Bevæpner politipatruljer

– Når folk reagerer med frykt på grunn av nærgående hunder er det klart politiet sin oppgave å rykke ut. Men når flokken nå ser ut til å ha slått seg ned i dalen er det en sak for miljømyndighetene, mener Ingilæ.

I fjor ble det gjort observasjoner av mårhund i Pasvikdalen. Arten anses av myndighetene som en uønsket i norsk fauna. Da ble det satt ut feller, forteller han.

Det finnes et eksempel på at tre villhunder tok livet av og spiste en elg som hadde satt seg fast i isen. Når det er så mange villhunder som nå er de til både forstyrrelse og fare for dyr i området.

Magne Aasheim i Statens Naturoppsyn

– Vi kommer til å utstyre politipatruljer langs grensen med våpen, slik at de ved observasjoner har mulighet til å skyte villhundene, dersom omgivelsene tillater det og i henhold til hundeloven sier politioverbetjent Einar Ingilæ.

Venter på klarsignal

– Dette er en helt uvanlig situasjon, forteller Magne Asheim i Statens Naturoppsyn (SNO).

– I forhold til inntrengere som mårhund har SNO et helt klart oppdrag om å ta de ut, da de ikke er ønsket i norsk fauna. Skal vi gjøre det samme med villhundene må det komme fra miljømyndighetene, forklarer Asheim.

SNO vil likevel avvente en avklaring fra miljødirektoratet før de foretar seg noe i forhold til villhundflokken.

– Det som kan komme til å skje er at villhundene begynner å jage rein, og da har reineiere mulighet til å skyte de, forteller Asheim.

Villhunder Kirkenes

Dette bildet av villhundene er tatt av en grensebetjent som kom veldig nær da han han var på vei til kontoret for to uker siden. I forrige uke ble det også felt to hunder på norsk side av grensa.

Foto: Ulf Gøran Mathisen

Har tatt livet av elg

Hundene er blandingshunder av til eksempel border collie, labrador eller polarhundraser.

Asheim i Statens Naturoppsyn sier at de sannsynligvis har trukket mot grensa fra nærliggende byer på russisk side som Nikkel. Politiet beskriver hundene som relativt store og svært sky.

I Pasvikdalen er de først og fremst en fare for viltet, forteller han.

– Det finnes et eksempel på at tre villhunder tok livet av og spiste en elg som hadde satt seg fast i isen. Når det er så mange villhunder som nå er de til både forstyrrelse og fare for dyr i området, avslutter Asheim i Statens Naturoppsyn.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark