Lakseoppdrett - Foto: Henning Bagger / NRK
Foto: Henning Bagger / NRK

Russland vil utestenge lakseeksportører

Den russiske veterinærtjenesten varsler utestengelse av 13 norske lakseeksportører, men ingen av disse er hjemmehørende i Troms og Finnmark.

Bakgrunnen er funn av bakterier i forsendelser fra bedriftene.

Kom ikke til enighet
Assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland - Ole Fjetland i Mattilsynet jobber forsøker å ordne opp i utestengelsene.Mattilsynet

Ole Fjetland i Mattilsynet jobber forsøker å ordne opp i utestengelsene.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet og russiske veterinærmyndigheter møttes før helga i Brüssel om mattrygghet og markedsadgang for norsk laks og ørret til Russland, uten å komme til enighet.

– Fra russisk side er det varslet stopp i leveransen fra 13 virksomheter fra 5. mai, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland.

Styrker Troms og Finnmark

– Vi ønsker ikke denne utestengelsen, og vi jobber med å følge opp meldingene vi får fra russisk side, slik at det blir gjenåpnet, sier Fjetland.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) mener de varslede tiltakene på russisk side ikke vil svekke oppdrettsbedrifter i Troms og Finnmark, snarere styrke bedriftene.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.