Tamrein - Foto: Knut-Sverre Horn / NRK
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Valgte rein foran gruve

Kommunestyret i Kautokeino har i dag sagt nei til ny gruvedrift i Bidjovagge. Hensynet til reindrifta veide tyngst.

Det er selskapet Arctic Gold som har planer om ny drift ved Bidjovagge gruver. Planene omfatter et utvidet område i forhold til det som tidligere har vært berørt av gruvedrift.

Men et knapt flertall i kommunestyret sa i dag nei takk til gruvevirksomheten.

Mikkel Isak Eira (H) forklarer at gruveselskapets planer ikke er forenlig med reindrifta.

Millionverdier

–I det området som gruveselskapet ønsker å bruke er det også planer om et slakteanlegg der det hver høst vil bli slaktet rein til en verdi av 40 millioner kroner, forklarer Eira. Han mener det derfor ikke er forenlig med utvidet gruvedrift.

– Men dersom gruveselskapet kan bruke de områdene som tidligere har vært omfatta av gruvedrift, så vil nok reindrifta kunne være mer medgjørlig, mener Eira.

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Vadsø blant landets beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken
Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.