Hopp til innhold

Vil avsløre hissigproppens hemmeligheter

Etter 100 år med forskning er det fremdeles ikke stort vi vet om lemenet, men forskerne håper de kan avsløre noen av hissigproppens hemmeligheter denne vinteren.

Lemen
Foto: Gunn Nyborg / NRK

For nå har forskerne skaffet seg spesialtilpasset utstyr som ellers brukes av det amerikanske politiet.

Forskerne Siw Killengreen og Eeva Soininen tror at noe stort er på gang. At denne vinteren kommer det til å skje. Og at de nå kanskje omsider kan finne ut hvor og hvordan det egentlig skjer.

Lemenet er nesten borte i to-tre år eller mer – før det plutselig kryr av den. Hvor er den egentlig i mellomtida?

– Det er det som er så spesielt med lemen, sammenlignet med andre smågnagere. Mellom toppårene er de nesten helt borte fra fjellet. Det vi lurer på er hvor er de da, forteller forsker Siw Killengreen ved UiT Norges arktiske universitet.

Etter 100 år med forskning er det fremdeles ikke stor vi vet om lemenet, men forskerne håper de kan avsløre noen av hissigproppens hemmeligheter denne vinteren.

Skal fotografere gnageren

I Varangerhalvøya nasjonalpark har folk sett mer lemen denne høsten. Mange tegn tyder på en topp i bestanden neste år.

– Lemen er kjempevanskelig å fange. Så da har vi tenkt at kan vi ikke fange dem, så kan vi kanskje ta bilde av dem, sier Killengreen til NRK.

Men slike lemen-kamera var ikke hyllevare. Det tok to år å få dem laget.

– De er i utgangspunktet laget for å ta bilde av biler som kjører for fort. Det er derfor det har en sensor som er rask nok for å fange smågnagere. Vi har bare byttet linse, så de kan ta bilde på nært hold i stedet for en bil som er langt unna, forteller forsker Eeva Soininen ved UiT.

Eeva Soininen og Siw Killengreen

Forskerne Siw Killengreen og Eeva Soininen skal endelig prøve å finne ut av lemenet sine hemmeligheter.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Tenk om det virkelig går

44 fotobokser skal plasseres systematisk fra karrig steinur til mer frodig myr. De vil vise de hvordan lemenbestanden nærmest eksploderer under snøen.

Hvis alt går bra da.

– Det vi er mest engstelig for er om boksene fylles med snø. Vi har hatt et prøvefelt utenfor Tromsø, hvor det fungerte bra, men der blåser det jo en del mindre enn det gjør her, sier Siw Killengreen.

Nå krysser begge forskerne alt de har for at dette skal gå.

Vi gleder oss allerede så masse til dette her. Tenk om det virkelig går.