Utenlandsk avløser smittet gården med bendelorm

– Smittet kyrne med avføringen sin.

Hendelsen skjedde på en gård i Nord-Norge i juni i fjor, men gjengis først nå i siste nummer av Veterinærinstituttets magasin Argus.

I kjøttkontrollen ble det funnet cyster og larver hos ei ku. Disse ble analysert av Veterinærinstituttet i Oslo og avslørte parasitten Cysticercus bovis, også kjent som oksetinte.

– Parasitten er ganske vanlig i en del utviklingsland, men i Norge er funn av slike larver i storfe svært sjeldne, forteller undersøkende patolog Olav Eikenæs ved Veterinærinstituttet Harstad til Argus.

Mattilsynet mener parasitten kom til gården via avføringen til en ferieavløser fra Asia. Avføringen til avløseren har havnet i møkkjelleren.

Når møkka ble spredd som gjødsel på åkeren, har eggene – og etter hvert larver – spredd seg til jord, gress og planter som har kommet i fôret til kyrne. På bondegården skal flere kyr ha fått larven i seg, ifølge magasinet.

Kan bli inntil ti meter lang

Herfra er veien kort til at mennesker kan få uhumskhetene i seg.

− Hadde kjøttet blitt brukt i rå matretter, eksempelvis biff tartar eller servert som blodig biff kunne mennesker ha fått i seg larver som kunne ha utviklet seg til bendelorm. Mennesket er nemlig hovedvert for denne parasitten som på det stadiet heter Taenia saginata. Den fester og utvikler den seg i tarmen. Herfra vokser bendelormen ledd for ledd. Et enkelt ledd kan inneholde så mye som 300 000 egg, sier Eikenæs.

− Dette illustrerer hvor viktig kjøttkontroll er, understreker han.

Bendelormen kan leve i opptil 25 år og kan bli fem, og i noen tilfeller ti meter lang, inne i tarmsystemet.

Vanligvis merker smittede ingenting, men ifølge Folkehelseinstituttet kan man få symptomer som analkløe, kvalme, slapphet, vekttap eller diaré.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.