Vil avskaffe 1. mai - - For meg og mange andre nordmenn, er 1.mai ingenting annet enn en kjip fridag der alle butikkene er stengt, sier Erlend Bøe i Tromsø Unge Høyre. - Foto: Hans H. Bjørstad/Høyre /

- For meg og mange andre nordmenn, er 1.mai ingenting annet enn en kjip fridag der alle butikkene er stengt, sier Erlend Bøe i Tromsø Unge Høyre.

Foto: Hans H. Bjørstad/Høyre

Unge Høyre-politiker: – Fjern 1. mai

– Denne dagen representerer fiktive forskjeller mellom «arbeiderklassen» og resten av befolkningen, som ikke er reelle i dagens samfunn, mener styremedlem Erlend Bøe i Tromsø Unge Høyre.

Bøe mener 1. mai har utspilt sin rolle som arbeidernes dag for lengst.

– Dagen er et symbol på splid og uenighet der en del av befolkningen blir oppfordret til å kjempe mot en annen del av befolkningen, og et slikt forhold ønsker jeg ikke at vi skal ha en egen dag for. Det blir feil at vi skal ha en offentlig fridag som er partisk og som er basert på en politisk ideologi, og rettet mot en politisk gruppering som ikke representerer hele landet slik som for eksempel 17. mai gjør. Fridagen 1. mai sin fremste funksjon i dag er at de voksne kan jobbe i hagen mens russen sover ut rusen, mener han.

Da den internasjonale arbeiderkongressen kom sammen i Paris i 1889 for å stifte Den annen Internasjonale, ble 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag. Det var de fagorganiserte i USA som reiste forslaget.

Arbeiderpartiet har monopol

I Norge gikk arbeiderne i Kristiania og Kristiansand i det første 1. mai-toget i 1890, og en rekke andre steder i landet ble dagen feiret med møter og sammenkomster.

I 1947 anerkjente Stortinget 1. mai som offentlig høytidsdag.

Det må det bli en slutt på, mener Bøe.

– Arbeiderpartiet, LO og venstresiden har tatt monopol på 1. mai. Dette ser vi gjennom at organisasjoner og partier på høyresiden blir utestengt fra togene, planleggingen og markeringene. Er det slik vi ønsker at 1. mai skal være? En dag som bare er til for en del av befolkningen, mens vi andre må ta fri fra arbeid en hel dag for å se på at venstresiden hyller seg selv. Arbeiderpartiet, LO og venstresiden skal gjerne få lov til å hylle seg selv, men det er unødvendig at hele landet skal ta fri og bli dratt med i noe de ikke vil bli dratt med i.

Mari Siljebråten - Mari Siljebråten, leder i AUF i Troms. - Foto: NRK /

Mari Siljebråten, leder i AUF i Troms.

Foto: NRK
Har kanskje aldri opplevd 1. mai?

Leder for AUF i Troms, Mari Siljebråten, mener Unge Høyre-politikeren har et snevert syn på 1. mai.

– Han har kanskje aldri opplevd 1. mai og ser det hele utenfra, men det er ikke nødvendig. 1. mai er ikke en dag som tilhører arbeiderbevegelsen, men hele landet, framhever hun.

– Hva er den til nytte for da?

– Det er både en kampdag og festdag. Vi feirer de seirene som er vunnet, og de som skal vinnes. Det er ennå saker å kjempe for. Derfor er 1. mai viktig.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.