Hopp til innhold

Tromsø vil ha «Oluf-museum»

I Tromsø er det tatt initiativ til å få laget et eget «Oluf-museum». Mannen bak figuren, Arthur Arntzen blir målløs av ideen.

Oluf

Humorkongen Arthur Arntzen fra Tromsø, er kanskje mest kjent som mannen bak figuren Oluf.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Ideen om museet er skapt og formalisert gjennom bydelsrådet i Tromsdalen. De mener museet bør legges til Rallkattlia i Tromsdalen.

Området er der Arthur Arntzen vokste opp og som også figuren Oluf kommer fra.

John Pedersen, Nansenveien

Ideen om et eget «Oluf-museum» kommer fra bydelsrådet i Tromsdalen. Her er leder John Pedersen.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

– Selvsagt vil vi ha museet der. Rallkattlia er jo der, og vi har også områder hvor det er mulig å etablere et museum på. Så får vi se om vi får det til, sier leder i bydelsrådet, John Pedersen til NRK.

Redaktør i lokalavisa iTromsø, Jonny Hansen er helt enig i at Oluf fortjener et eget museum.

– En ting er det han har stått for som kunstner og humorist, men den samfunnsmessige betydningen han har hatt for å gjøre nordleningen spisende over hele landet kan ikke overvurderes, sier Hansen.

– Sikker på at det kan løses

Mannen bak Oluf-figuren, forfatteren og humoristen Arthur Arntzen har latt seg beære av ideen. Likevel synes han det er vanskelig å ta stilling.

– Jeg stiller meg litt utenfor det hele. Det er så vanskelig å se seg selv i et annet perspektiv. Det der får andre ha mening om, for jeg kan nesten ikke si noe om det, forteller Arntzen til NRK.

Arthur Arntzen

Mannen bak Oluf er Arthur Arntzen. Han blir helt målløs av ideen om et eget museum.

Foto: NRK

En som kan si noe er ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort. Han er «søring», men fan av Oluf som få andre.

– Det må jo være et museum som både appellerer til alle vi som elsker han fra før og som kjenner sketsjene. Men det må også være noe som erobrer de som ikke har opplevd Oluf live. Det er en oppgave, men den er jeg sikker på kan løses, sier Hjort.

– Viktigste er å ta vare på rekvisittene

Selv om Arthur Arntzen synes det er vanskelig å si noe på hva han mener om ideen, er han enig i at Oluf har hatt en viss betydning.

– Såpass har jeg forstått at han Oluf har betydd litt for nordnorsk humor, hvis man skal bruke et så storveis begrep. Men jo, jeg står på det at gamlingen nok kunne få litt hedre og ære. Men det får bli han som får det da, sier Arntzen.

Ideen er blant annet å samle effekter fra et langt artistliv, bøker, filmer, TV-programmer og teater der Oluf-figuren har hovedrollen.

– Det aller viktigste er nok å ta vare på rekvisittene og at vi i første omgang får det på plass. Så får vi se hvordan vi klarer å få samarbeidspartnere med etter hvert. Både kommunalt og andre som kan være med på å bidra til et museum på sikt, sier John Pedersen i bydelsrådet.

Oluf og hans sønn Lars er et kjent radarpar i nordnorsk humor. I dette programmet møter vi Arthur Arntzen og Asle Myrvoll, mennene bak Oluf og Lars. Ved Tore Skoglund og Torbjørn Laxå.

I dette programmet fra 1990 møter vi Arthur Arntzen og Asle Myrvoll, mennene bak Oluf og Lars:

– Oluf synes nok dette er svært

– Den originale «Oluf-hua» ligger på revymuseet på Høylandet. De originale «laddan» er borte, men en av de første vestene som Oluf brukte har jeg ennå, sier Arthur Arntzen.

Om ideen lar seg realisere er for tidlig å slå fast, men mannen bak den populære figuren er uansett beæret.

– Jeg skjønner æren og alt det der, men jeg blir rett og slett bare taus.

– Enn Oluf selv da?

– Han kommer vel opp av grava når han hører dette. Nei da, heldigvis er vi litt forskjellige vi to. Så han synes nok dette er svært. Det er jeg ikke et øyeblikk i tvil om.

Oluf og Tore Skoglund

Oluf og Tore Skoglund.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX