Hopp til innhold

To offiserer fortsatt mistenkt for ulovlig overvåkning av ni journalister

I løpet av kort tid vil statsadvokaten vurdere tiltale mot dem.

Setermoen leir

Setermoen leir i Bardu kommune i indre Troms.

Foto: Forsvarets mediesenter/Taral Jansen Taral Jansen

– Brudd på personopplysningsloven er ikke en vanlig sak for oss. Jeg har siden 1996 håndtert saker vi har fått fra Forsvaret, men en sak som dette har jeg ikke vært borti i min tid som statsadvokat, sier Lars Fause, førstestatsadvokat i Troms og Finnmark til NRK.

Sprakk i fjor

Det var i 2013 at overvåkningsskandalen kom. Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) gjennomførte en uanmeldt inspeksjon av Etterretningsbataljonen på Setermoen i Indre Troms. Bataljonens datasystemer ble grundig gjennomgått.

EOS-utvalget fant en datamappe i etterretningsbataljonens datanettverk der det var lagret informasjon om ni journalister. Informasjonen omfattet navn, bilde, utdanning og arbeidshistorikk på journalister fra blant annet Dagbladet, og VG.

NRK har vært i kontakt med Forsvaret. Ingen der ønsker å kommentere saken nå, men da saken ble kjent sa kommunikasjonssjefen i Hæren, Marianne Øiahals til VG at: «Dette var åpen og tilgjengelig faktainformasjon som ble lagret på et sted det ikke skulle ha blitt lagret»

EOS-utvalgets rapport konkluderte med at:

«Utvalget vil understreke at pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk og nyter et sterkt vern gjennom blant annet ytringsfriheten og pressefriheten. Det er svært uheldig om man på bakgrunn av sin journalistiske virksomhet behandles i systemene til de hemmelige tjenestene uten at det er tilstrekkelig grunnlag for det».

Det er Datatilsynet som forvalter regelverket og er tilsynsmyndighet i saker som omhandler brudd på personopplysningsloven. De har nå fått saken oversendt fra statsadvokaten i Troms og Finnmark.

– Deretter er det opp til oss å vurdere om det vil bli tatt ut tiltale mot de to offiserene. I løpet av en uke eller to blir det besluttet om det blir tatt ut tiltale mot de to offiserene ved Etterretningsbataljonen på Setermoen, sier førstestatsadvokaten til NRK.

Kan også få reaksjon fra Datatilsynet

Datatilsynet skal komme med en uttalelse til statsadvokaten.

– Vi er de i landet som kan personopplysningsloven best. Derfor er det naturlig at vi blir spurt om en uttalelse i saken, sier Kim Ellertsen, juridisk direktør i Datatilsynet til NRK.

Ved brudd på loven har også Datatilsynet mulighet for å ilegge overtredelsesgebyr til etater.

– Uavhengig av konklusjonen fra statsadvokaten kan det være andre aspekter i saken som vi kan vurdere å forfølge videre fra vår side. Først må vi se hva resultatet fra statsadvokaten blir før vi vurderer disse alternativene, sier Ellertsen.

Det var ni journalister som ble overvåket etter at de skrev om, og dekket saker om den hemmelige spionorganisasjonen E 14.

Denne kartleggingen er ifølge Krigsadvokaten og EOS-utvalget ulovlig.


Avgjøres om kort tid

I løpet av en uke eller to blir det besluttet om det blir tatt ut tiltale mot de to offiserene ved Etterretningsbataljonen på Setermoen. Strafferammen er bøter, eller fengsel inntil ett år.

– Vi har fått et godt faktagrunnlag i saken. Militærpolitiet har gjort en meget god etterforskning. Det som gjenstår er den påtalemessige vurderingen. Den vil være klar i løpet av en uke eller to, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

De ni journalistene som er blitt ulovlig overvåket har jobbet i VG, Dagbladet og Stavanger Aftenblad. Også en frilanser er blitt overvåket.

Alle disse er blitt avhørt som vitner i saken. Vitner som selv ikke var klar over at de ble overvåket.

– For oss har det vært viktig å avhøre de som ble overvåket, selv om de ikke har vært klar over denne overvåkningen, men det har vært viktig å få et godt bilde av hele omfanget i saken, sier Fause til NRK.

Overvåkningen skjedde i 2011. Forsvaret har fått kritikk fra EOS-utvalget da det ble kjent at Etterretningsbataljonen på Setermoen drev med denne ulovlige kartleggingen av journalister.

Ingen i Forsvaret har ønsket å kommentere saken før avgjørelsen fra statsadvokaten er klar.