Hopp til innhold

– De forsøker å reinvaske styret og seg selv

Den knusende granskingsrapporten om Troms Kraft får nå etterspill. Selskapets største eier bruker advokat for å vurdere rapporten. – Uhørt, mener Rødt-leder.

Jens Ingvald Olsen om Troms Kraft
Foto: Montasje / NRK

Granskingsrapporten om Troms Kraft får nå etterspill. I rapporten rettes det knusende kritikk mot styret, bedriftsforsamling og ledelse i selskapet.

Nå diskuteres det hvorvidt man skal tro på alle konklusjonene i den nesten 700 sider lange rapporten.

– Nei, mener Troms fylkeskommune, som eier 60 prosent av Troms Kraft, og som har brukt advokat for å vurdere påstander i rapporten.

Tromsø kommune eier 40 prosent av Troms Kraft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pia Svendsgaard

– Som største eier har vi også et ansvar for å ivareta våre tillitsvalgte og ansatte i Troms Kraft, sier fylkesrådsleder Pia Svendsgaard om at fylkeskommunen bruker advokat for å granske granskingsrapporten.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Ikke kalde fakta

Striden står om hvordan styret i Troms Kraft håndterte krisen som oppsto da milliardskandalen i svenske Kraft og Kultur ble avdekket.

– Vi forsøker å nyansere det bildet som rapporten viser frem. Gransker skal finne fakta, og andre skal foreta vurderinger. Min generelle oppfatning er at størstedelen av rapporten er granskers subjektive oppfatning, mer enn kalde fakta, sier Roy Slettvold, som har vært fylkeskommunens advokat i saken siden juli 2012.

Dette får partiet Rødts representant i både fylkestinget og i Tromsø kommunestyre, Jens Ingvald Olsen, – til nærmest å se rødt.

Olsen reagerer på at fylkesrådet har brukt advokat for å vurdere påstander som står i granskingsrapporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Ingvald Olsen

Rødt-leder Jens Ingvald Olsen synes det er uhørt at fylkeskommunen bruker advokat for å se på granskingsrapporten om Troms Kraft.

Foto: Arild Moe / NRK

– Uhørt

– Dette er et forsøk på reinvaske, sier Olsen. Fylkesrådet var i fjor var med på det enstemmige vedtaket om å be tingretten om å iverksette gransking. Etter at rapporten er lagt frem vil de nå reinvaske styret, og eventuelt seg selv også med en egen advokat. Det er uhørt.

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard avviser kritikken fra Jens Ingvald Olsen.

– Som største eier har vi også et ansvar for å ivareta våre tillitsvalgte og ansatte i Troms Kraft. Rapporten består både av objektive funn, men også en del vurderinger. I spørsmålet om hvordan krisehåndteringen fungerte når styret og ledelsen fikk Kraft og Kultur-saken i fanget, er det gjort vurderinger. Vurderinga er veldig kritisk, og det er kun en vurdering. Det finnes ingen fasit, sier Svensgaard.

– Gransker ikke granskeren

– Hvorfor skal dere granske granskeren?

– Vi gransker ikke granskeren, men vi vil finne ut om det er andre vurderinger som kunne vært gyldig i en slik situasjon.

– Er ikke dette litt uvanlig?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det må gå an å se på vurderinger uten at det er et problem. Man må kunne forholde seg åpen til slike ting, sier Svensgaard.

Ansvarlig for TK-granskinga til over 30 millioner kroner, Leiv Nergaard, står fast at den har gjort de riktige vurderinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leiv Nergaard

Leiv Nergaard, som er ansvarlig for granskningen, står på sitt.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Står på sitt

– Jeg registrerer at fylkeskommunen er kritisk, men jeg holder på mitt.

Partiet Rødts Jens Ingvald Olsen vil ha hele rapporten offentliggjort.

– Jeg krever at den blir offentliggjort så snart som mulig, sier Olsen.

Men det kan ta tid. Mange uker kan gå før rapporten er finlest av advokater hos både Troms fylkeskommune og Tromsø kommune.

De jobber med å finne ut om hele rapporten kan offentliggjøres, eller om deler av den er rammet av taushetsplikt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark