Hopp til innhold

Tøff start for Sydvaranger Gruve

Sydvaranger Gruve tapte 80 millioner kroner på driften i første halvår.

Sydvaranger gruver

Sydvaranger Gruve utenfor Kirkenes fikk en tøff start etter gjenåpningen.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Den gjenåpnede Sydvaranger Gruve i Kirkenes har fått en tøff start og tapte 80 millioner kroner på driften de første seks månedene etter åpningen.

Halvårsrapporten viser at regnskapet ble reddet av bokførte valutagevinster på 129 millioner kroner, men at selskapet trolig vil trenge ny kapital.

– Det har vært en tøff oppstart, men vi har spennende tider foran oss, sier administrerende direktør John Sanderson i Northern Iron Limited til Finnmarken.

Dårligere kvalitet

Årsaken til milliontapet er at de produserer mindre jernmalm og av dårligere kvalitet enn det som var planlagt.

Dermed klarer de ikke å oppfylle leveringsavtalen med et nederlandsk selskap.

I tillegg har selskapet møtt motstand mot bruk og utslipp av kjemikaliet Lilaflot. Pressekontakt Trine Rohde sier at Syd-Varanger Gruve i dag ikke bruker kjemikaliet, men bekrefter at de har søkt om tillatelse til bruk.

Nå gjør Sydvaranger tre større investeringer for å øke kvaliteten på malmen, opplyser administrerende direktør John Sanderson til Finnmarken.

Kvalitetsproblemene har ført til at all utvinnet malm er sendt til Kina, og at en femårskontrakt med leveranser til nederlandske Corus ikke er oppfylt. Målet er å kunne selge malm av bedre kvalitet til Europa.

– Langsiktige interesser

Den tidligere statlige jernmalmgruva i Kirkenes ble offisielt åpnet for tre uker siden, men har vært i drift i over ett år.

– I oppstartsfasen har vi fått betydelig støtte fra våre leverandører, kreditorer og investorer. De har vært fleksible og vist at de ikke er ute etter kortsiktig gevinst, men har langsiktige interesser i selskapet, sier Sanderson.