Hopp til innhold

Sier nei til lønnsøkning for å redde jobbene

Journalistene i Harstad Tidende er villige til å strekke seg langt for å beholde flest mulig journaliststillinger. Nei til høyere lønn de to neste åra og en ukes ferie uten lønn, er noe av det som blir foreslått.

Harstad Tidende

I forrige uke ble det kjent at mediehuset Harstad Tidende må gjennom omfattende kutt.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Ledelsen i avisa vil redusere antall årsverk i redaksjonen fra 21 til 13,5 stillinger, noe som tilsvarer et kutt på nærmere 30 prosent. I dag gikk de to første med hver sin sluttpakke.

Ottar Jakobsen har jobbet i 39 år som journalist, de 20 siste i Harstad Tidende. Nå tar han sluttpakke og pensjoner seg. Selv om han har vært forberedt noen måneder, synes han det er trist å gå.

Ottar Jacobsen

Ottar Jacobsen slutter som journalist etter 39 år

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Jeg har hatt 20 – for meste – gode år her, da er det selvfølgelig vemodig å ta farvel med masse gode kolleger. Men jeg har ikke hengt med i den teknologiske utviklingen og liker ikke hvordan det journalistiske arbeidet har tatt veien, som at alt skal gå så kjapt. Slik sett er det greit å kaste inn håndkleet, sier han til NRK.

Børge Hoset, en del år yngre enn sin kollega, har jobbet som journalist hele sitt yrkesaktive liv, men har også valgt å takke ja til sluttpakke.

– Sluttpakkene vi ble tilbudt var sjenerøse, så det er blitt en mulighet til å prøve noe annet. Med hovedfag i samfunnsvitenskap og flere år som journalist på baken, tror jeg det finnes jobbmuligheter. Men at det er trist, det kan man ikke legge skjul på, sier han.

– Katastrofe

Knut Godø

Klubbleder Knut Godø frykter katastrofale følger for lokalavisa

Foto: Martin Mortensen / NRK

Klubbleder for Norsk Journalistlag, Knut Godø, mener kuttene er dramatiske og han synes det er sjokkerende at en så kraftig svekkelse av den redaksjonelle staben ikke er forankret i reell styrebehandling.

Han frykter katastrofale følger for journalistikken Harstad Tidende kan yte sine lesere i framtida.

– Det er ikke sikkert leserne vil merke så mye til å begynne med, men når det blir færre ansatte blir det mere på dem som blir igjen. Det blir tøffere, hardere og mer overflatisk. Det kan hende leserne vil merke noen ekstra «svettedråper» i spaltene, sier han.

Ingen julegaver

Mona Kristine Osvold

Administrerende direktør i Harstad Tidende, Mona Kristine Osvold, ønsker innspillene fra de ansatte velkommen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

For å begrense nedbemanningen har journalistklubben kommet med flere drastiske forslag om besparelser til ledelsen. Blant annet blir det foreslått at medlemmer av journalistklubben tar en ukes ferie uten lønn, at de avstår fra lokale lønnsforhandlinger i 2015 og 2016, ser bort fra årsfest og julegaver.

Administrerende direktør i Harstad Tidende, Mona Kristine Rosvold, sier ledelsen ikke har tatt stilling til utspillet fra journalistklubben, men at hun setter pris på at de ansatte kommer med konstruktive forslag.

– I slike vanskelige prosesser er alle innspill velkommen – vi har sagt vi skal snu alle stener. Men jeg kan ikke gå i detaljer, siden vi nettopp har fått forslaget.

Bekymret fagforening

Nils Mehren

Leder av Hålogaland Journalistlaget, Nils Mehren, er bekymret for avisas framtid

Foto: Martin Mortensen / NRK

Styreleder i Hålogaland journalistlag, Nils Mehren sier fagforeningen er svært bekymra for kuttene i Harstad Tidende og stiller seg undrende til hvordan ledelsen kan drive en avis med de ambisjonene Harstad Tidende har.

– Dette vil gå på bekostning av arbeidsmiljøet og arbeidssituasjonen til den enkelte gjenværende journalist, å kutte staben med ca. 30%, og samtidig utvide nedslagsområdet, er dramatisk, sier han.

Journalistlaget mener journalistisk kvalitet fordrer et forsvarlig antall ansatte.

– Vi kan derfor ikke forstå hvordan avisa skal kunne øve innflytelse på samfunnsutviklingen i regionen med så få ansatte, avslutter fagforeningslederen.