Konkurransen tar for seg nyhetsbildet, nordpå og i resten av verden.

Vet du svaret? Send inn svaret på e-post til nordpa@nrk.no, eller send ei tekstmelding med kodeord «nordpa» til 1987.

Husk navn og adresse! Du kan vinne en flott NRK-turkopp. Vinneren trekkes like før klokka 17.

Oppgaven blir presentert i Nordpå-sendingen til NRK Troms og Finnmark i NRK P1 mellom klokka 14 og 17 mandag til fredag.

Dagens spørsmål


Riktig svar og vinner

Fredag 15. november:
Hvor lenge er det til sjakk OL i Tromsø?

På fredag var det 258 dager igjen til OL i sjakk i Tromsø.

Det viste Svein Mathisen i Hammerfest.

Torsdag 14. november:
Hvor mange år fyller Prins Charles blir i dag?

Prins Charles fylte 65 år i går.

Det viste Hermud Dalvik.

Onsdag 13. november:
Det heter at diamanter er kvinners beste venn. I går ble en diamant solgt for 195 millioner kroner på Christie`s auksjon i Genève.

Hva er spesielt med den?

Den er oransje.

Det viste Magnar Fikseth, 8520 ankenes

Tirsdag 12. november
Vi er 12 dager inne i Movember, som er en sammenslåing av ordene november og moustache. Movember er en årlig månedlig begivenhet der menn lar barten for å skape oppmerksomhet og sette fokus på menns helse og prostatakreft. Men i hvilket land startet Movember?

Det startet i Australia i 2003.

Det viste Tanita Susann Haugan, 9106 Straumsbukta.

Mandag 11. november:
Hvor mange poeng tok Tromsø IL på bortebane i årets sesong?
Tromsø IL tok 4 poeng på bortebanen i årets sesong.

Det viste Hans Jarle Reiersen, 9322 Karlstad.

Tirsdag 29. oktober:

I går var det uvær i deler av Danmark og Sverige, noe som skapte store problemer for fly, tog og biltrafikken. I følge Aftonbladet var mer en 80.000 strømløse i Sverige i går kveld, de fleste i Skåne.

Hva er navnet på stormen som mandag kveld og natt til tirsdag herjet i store deler av Sør-Sverige?


Mandag 28. oktober: I hvilken by spiller Djurgården sine hjemmekamper?
De holder til i Stocholm.

Det viste Alvilde Sæther fra Sjøvegan.

Fredag 18. oktober: Flere kommuner i nord sliter økonomisk, men nå har Kautokeino fått et økonomisk tilbud fra et gruveselskap som gir håp om bedring for dem.

Hva heter gruveselskapet?

Torsdag 17. oktober: Elisabeth Aspaker ble som vi hørte i går eneste statsråd fra de tre nordligste fylkene. Hun har blant annet valgt seg en rådgiver som heter Victoria Braathen.

I dag spør vi: Hvem jobbet Braathen som rådgiver for frem til i går? Det var tromsøordfører Jens Johan Hjort, og vinneren av turkopp og flakslodd er Irene Valstad Simonsen fra Tromsø.

Onsdag 16. oktober: Hva skjer med poteten når den utsettes for sollys? Den blir grønn på grunn av at den begynner å produsere giftstoffet solanin. Det visste Tanja Simonsen fra Olderdalen. Gratulerer!

Tirsdag 15. oktober: Det nærmer seg årets tv-aksjon, og med det tar vi et lite tilbakeblikk i dagens konkurranse. For hvem v ar det vi samlet penger inn til i tv-aksjonen 2012? Riktig svar var Amnesty International, og dagens vinner ble Vigdis Jensen fra Longyearbyen.

Mandag 14. oktober: I dagens konkurranse lurer vi på hva forkortelsen FM betyr i radiosammenheng? Det står for frekvensmodulasjon, og ukas første vinner er Øyvin Wevle fra Finnsnes. Gratulerer!

Fredag 4. oktober: I dag vil vi ha et annet navn på kongekrabba. Navnet vi søker, er hentet fra ei halvøy og finnes også i det latinske navnet til krabbearten. Hva kalles den også for?

Torsdag 3. oktober: Den ble utgitt i 1942, består av mange små historier hentet fra Nord-Norge og omtales gjerne som den nordnorske humorbibelen. Hva heter boka, og hva heter forfatterne av den? William Olufsen var en av mange som visste at svaret er Vett og Uvett, og at forfatterne er Einar Kr. Aas og Peter Wessel Zapffe. To turkopper og ett flaxlodd kommer i posten!

Onsdag 2. oktober: I hvilken klubb hadde TIL-trener Steinar Nilsen sitt korteste opphold? Riktig svar er AC Milan, og vi kan gratulere Lene Cecilie Lettrem med ny turkopp og et ubrukt flaxlodd.

Tirsdag 1. oktober: I hvilket år ble vår kommende statsminister Erna Solberg stortingsrepresentant for første gang? Riktig svar er 1989, og dagens vinner er Wenche Håkonsen fra Skaland. Gratulerer!

Mandag 30. september: Hun er et ungt og etablert sangtalent fra Tromsø, som for tida underholder oss på lørdager i TV-programmet "Stjernekamp" på NRK 1. Hva heter hun? Riktig svar er Mimmi Tamba, og dagens vinner er Marilyn Magnussen fra Halden. Gratulerer!

Fredag 6. september: Hva heter Jorun Thørrings krimhelt, som Nils Gaup nå lager film av?

Torsdag 5. september: Hvor lang fedrekvoten bør være, er noe de politiske partiene snakker mye om. Noen vil avskaffe den, andre utvide.

Men hvor mange uker er fedrekvoten på? Den er på 14 uker, og riktig svar hadde Lill Tove Granlund, Straumsbukta. Gratulerer!

Onsdag 4. september: Mange har ventet spent på nyheten om hvem som skal spille romanfigurene når en populær trilogi snart skal filmatiseres. Svaret kom nettopp, hovedrollene gikk til Dakota Johnson og Charlie Hunnam.

Hva heter trilogien? For å gi deg et hint, leser Tore Strømøy her et sensurert utdrag fra boka:

Riktig svar er Fifty shades of grey, vinner er Anniken Nordmark fra Harstad.

Tirsdag 3. september: Neste mandag skal innbyggerne i hovedstaden stemme over om de ønsker at Oslo skal søke om å få arrangere de olympiske lekene. For noen år siden ønsket Norges Idrettsforbund at Tromsø skulle søke:

Hvilke olympiske leker var det Norges Idrettsforbund ønsket at Tromsø skulle søke om å arrangere? Norges Idrettsforbund støttet Tromsøs interesse for å søke om OL i 2014. Sissel Kristoffersen fra Hasvik er dagens vinner. Gratulerer!

Mandag 2. september: Hva heter musikkfestivalen som ble arrangert i Stavanger og som Døgnvill var medeier i? Rådd og Råde. Jens Thomassen fra Alta er dagens vinner.

Fredag 23. august: Hva heter han som ledet valgdebatten som ble sendt på NRK 1 i går kveld?

Torsdag 22. august: Litt geografi og fotball i dag: Hva kalte vikingene byen der den tyrkiske fotballklubben Besiktas holder til i dag? I dag heter byen Istanbul, men vikingene kalte den Miklagard. John Sigurd Skjold fra Bardufoss vant turkopp og flaxlodd. Gratulerer!

Onsdag 21. august: Det går mot høst. Hvilken dato faller høstjevndøgn på i år? Det var 22. september, og det visste mange. Men det er bare én vinner, og det ble Liv Larssen fra Tromsdalen.

Tirsdag 20. august: I dag har vi satt sammen en medley fra et band som nettopp har besøkt en festival i nord. Og vi spør: Hva heter bandet? Det var Status Quo, og vinneren ble Toger Tapio fra Tana.

Mandag 19. august: Nylig avdøde Rolv Wesenlund har gitt oss mange artige øyeblikk gjennom sin komikerkarriere, ikke minst gjennom karakteren Marve Fleksnes. Fleksnes ble blant annet kjent for et spesielt rop som han har hentet fra en glad kalypso-sang:

Hvilken artist har Fleksnes hentet inspirasjonen til dette ropet fra? Riktig svar var Harry Belafonte, og vinner ble Jan Thore Lockertsen fra Tromsdalen.