Brenning av olje i arktisk is - Her tester SINTEF hvordan man best mulig kan fjerne oljesøl i Arktis. Strenge regler må være på plass før eventuell oljeutvinning i arktiske strøk, mener Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. - Foto: Sintef /

Her tester SINTEF hvordan man best mulig kan fjerne oljesøl i Arktis. Strenge regler må være på plass før eventuell oljeutvinning i arktiske strøk, mener Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Foto: Sintef

Varsler strengere regelverk før det blir oljeboring i Arktis

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil ha de strengeste regler på plass før det blir oljeboring i Arktis. Nå er hun i USA for å lære av amerikanernes erfaringer etter oljekatastrofen i Mexicogolfen for to år siden.

Fredag er det to år siden eksplosjonen om bord i boreriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen der elleve mennesker mistet livet. Fem millioner fat olje strømmet ut i Mexicogolfen, i det som blir betegnet som den verste miljøkatastrofen i USAs historie.

Varsler gjennomgang av regelverk
Hanne Bjurstrøm - Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er denne uken i USA for å lære av erfaringene etter oljekatastrofen i Mexicogolfen. - Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er denne uken i USA for å lære av erfaringene etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er denne uken i USA for å få innsyn i totalgjennomgangen amerikanske myndigheter nå har gjort etter Deepwater Horizon. Erfaringene kan ha betydning for diskusjonen om eventuell oljeutvinning i arktiske strøk, sier Bjurstrøm.

Hun varsler gjennomgang av det norske regelverket og tilsynsordningen, for å sikre at Norge har den beste sikkerhetsklarerte oljevirksomheten.

– Jeg vil se på måten vi organiserer hele sikkerhetssystemet på, i tillegg til hvordan vi forholder oss til små selskaper. De har ofte mindre erfaringer knyttet til å gjennomføre den type reguleringer vi har, sier Bjurstrøm.

Tett samarbeid

– Vi har etablert et godt videre samarbeid med amerikanerne på sikkerhetssiden, særlig i forhold til arktiske strøk, sier statsråden.

Arktis og nordområdene byr på store utfordringer når det gjelder oljeleting og oljeutvinning. Røffere værforhold og sårbart klima krever klare sikkerhetsinstrukser og offentlige tilsynsorganer som årvåkent følger med for å forhindre nye katastrofer.

Oljeutslippet i Mexicogulfen - Oljeutslippet i Mexicogolfen var en katastrofe for fugle- og dyrelivet. Bjurstrøm vil forhindre en liknende ulykke i Arktis. - Foto: Charlie Riedel / Ap

Oljeutslippet i Mexicogolfen var en katastrofe for fugle- og dyrelivet. Bjurstrøm vil forhindre en liknende ulykke i Arktis.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Skal lære av amerikanerne

Norge inngår nå tettere samarbeid med amerikanske myndigheter for å følge opp oljebransjen og sikre den beste sikkerhetsstandarden.

– Det er en del av mitt ansvar gjennom petroleumstilsynet. Derfor er det samarbeidet vi nå etablerer med amerikanerne veldig viktig, også når det gjelder arktiske strøk, sier Bjurstrøm.

Bjurstrøm ønsker nå å lære av amerikanerne.

– De har lang erfaring med dette. Her skal vi rett og slett lære, og for å si det litt enkelt, stjele det vi kan i forhold til å få et forsvarlig nivå med det arbeidet vi skal gjøre, sier ministeren.

Under besøket i Washington fikk arbeidsminister Hanne Bjurstrøm skryt for den måten Norge følger opp sin egen oljevirksomhet. Likevel vil hun ha de strengeste sikkerhetsregler på plass før oljeboring i Arktis og nordområdene blir aktuelt, for å unngå en ny Deepwater Horizon-katastrofe.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.