Hopp til innhold

Støtter ulovlige gruveaksjoner

Naturvernforbundet gir sin støtte til demonstrasjonene mot gruveindustri i Jokkmokk i Sverige - også de ulovlige.

Lars Haltbrekken

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet blir inspirert av gruvemotstanderne i Sverige.

Foto: Audun Garberg

Helgens landsmøte i Naturvernforbundet i Norge kommer med en ubetinget støtte til gruvemotstanderne i Kallak utenfor Jokkmokk i Nord-Sverige.

– Deres modige kamp mot de omfattende gruveplanene i Norrbotten er en enorm inspirasjon for oss naturvernere i Norge, heter det i uttalelsen.

Ifølge gjenvalgt leder Lars Haltbrekken er demonstrasjonene som har pågått hele sommeren i Sverige viktig for norske naturvernere.

– Det gir helt klart en inspirasjon for oss å stå på videre mot Repparfjord som avfallsplass, og en rekke andre plasser hvor vi også slåss for å ta vare på fjordene, sier Haltbrekken.

Han viser til Nussirs planer om sjødeponi i Kvalsund i Finnmark.

Ser likheter med Norge

– Men hva med de ulydige aksjonene, støtter dere slike aksjonsformer?

Vi har uttrykt støtte til de aksjonene som pågår i Jokkmokk. Det har vi gjort, svarer Haltbrekken.

Naturvernforbundet viser til storstilte planer om mineralleting og -utvinning i Nord-Norge, og ønsker derfor å knytte bånd over landegrensene til Sverige.

– Vi ser over hele Nordkalotten at det er et stort press fra gruveindustrien. Det er viktig for oss å vise at vi støtter opp om våre kolleger i Sverige, som nå fører en desperat kamp mot store miljøødeleggelser fra gruveindustrien. Vi står jo oppe i mange av de samme sakene i Norge, sier Haltbrekken.

Svensk politi fjerner demonstranter i Kallak.

Svensk politi har i sommer måttet bryne seg på gruvedemonstranter i Kallak i Nord-Sverige som var gravd fast i bakken.

Foto: Henrik Blind

Startet prøveboringer

I Kallak utenfor Jokkmokk ble det kraftige protester fra naturvernere, reineiere og enkelte bygdefolk da det britiske gruveselskapet Beowolf Mining startet prøveboringer i sommer.

– I Jokkmokk vil man ta ut malm fra et dagbrudd som er omfattende. Man frykter store utslipp i vassdragene, av både masser og giftige kjemikalier, og man frykter at gruveindustrien skal gå på bekostning av reindrifta, sier Haltbrekken.

Håper på nei i Kvalsund

Også i Repparfjorden i Kvalsund kommune har det fra ulike hold blitt varslet om aksjoner. Selskapet Nussir ønsker å bruke fjorden til sjødeponi, noe som har møtt stor motstand.

– Om det blir aksjoner i Kvalsund vet jeg ikke i dag. Naturvernforbundet selv har ikke brukt ulovlige aksjoner, og om andre planlegger å gjøre det har jeg ingen formening om. Men vi håper den sterke mostanden, og klare faglige råd mot å bruke sjøen som avfallsplass, blant annet fra Havforskningsinstituttet, skal gi et nei fra regjeringen, sier Haltbrekken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark