Hopp til innhold

Plukket fire lastebillass søppel i verneområde

Store mengder søppel ødelegger verneområder i Troms. Nå utfordrer fylkesmannen fiskeri- og oppdrettsnæringene.

Cathrine Henaug

Fylkesmiljøvernsjef i Troms, Cathrine Henaug

Foto: Geir-Håvard Hanssen / Fylkesmannen i Troms

– Vi fant gamle plastkanner, fiskebruk, gamle fiskekasser, isopor og rester av gamle merder. Vi fant også masse plastbiter, blant annet strips, sier fylkesmiljøvernsjef i Troms, Cathrine Henaug.

I løpet av noen få timer onsdag i forrige uke, plukket ansatte i Fylkesmannens miljøvernavdeling 40 kubikk søppel på den avsidesliggende stranda i Rekvika på Nordkvaløya i Tromsø.

Det tilsvarer fire store lastebillass med søppel, som ble fraktet bort med Kystvaktskipet Farm.

Rakk bare halve stranden

Henaug forteller at de ble overrasket over den enorme mengden søppel på stranden. Det var mer enn de kunne rydde på en dag.

– Til slutt måtte vi bare dele stranda i to, og bestemme at denne delen tar vi i år. Så kommer vi tilbake senere og tar resten, sier hun.

Rekvika er en del av et Nordkvaløya landskapsvernområde. Det ble vernet i 2004, blant annet på grunn av sitt unike fugleliv.

Skadelig for miljøet

Og det eierløse søppelet er ikke bare stygt å se på. Det kan også få store konsekvenser for miljø og dyreliv.

– Plast brytes ikke ned naturlig, men mekanisk. Det vil si at det brytes opp i stadig mindre deler, og disse delene er blant annet funnet i magen til sjøfugl og beitedyr. Gamle fiskebruk og strips er det kjent at rein kan sette fast geviret i, og det er funnet sel med plaststrips som har vokst inn i huden. Det er klart et ikke er bra at slikt ligger ute, sier Henaug.

Det ble også funnet plastkanner med miljøfarlige oljerester.

Fylkesmannen gjennomfører vanligvis ikke slike ryddeaksjoner, men i Troms har de den siste tiden hatt fokus på forsøpling gjennom «skrotnisse»-prosjektet hvor mange kommuner i fylket deltar. Derfor ønsker de også ta i et tak, forklarer Henaug.

Fra fiskeindustrien

Mesteparten av søpla ser ut til å stamme fra fiskeindustrien og oppdrettsnæringen. men siden den har ligget lenge i sjøen, er det vanskelig å spore opp de ansvarlige.

– Derfor utfordrer vi nå Fiskeridirektoratet og fiskeridirektøren. Så håper vi at han tar utfordringen og at han gir stafettpinnen videre, sier Henaug.

Regionsjef Gunnar Trulsen i Fiskeridirektoratet i Troms er overrasket over mengden søppel som ble funnet, og synes det er svært ille at det er slik.

– Nå vil ikke jeg på vegne av næringen ta på meg ansvaret for dette søppelet, men det kan ha noe med holdningen til det å kaste søppel i naturen å gjøre, sier Trulsen.

Fiskeridirektoratet tar utfordringen

Han legger vekt på at noe av søppelet kan være mistet på sjøen ved et uhell, og sier at oppdrettsnæringen er forpliktet til å rydde opp etter seg når de forlater et område.

– En dugnad kunne kanskje fokusere på problemet, så får vi se hvordan vi skal få bukt med det etter hvert, for det går ikke an å ha det slik, sier Trulsen.

Han tar utfordringen fra Fylkesmannen på strak arm.

– Kanskje kan vi mobilisere egne tropper og rydde den delen av stranda som ikke Fylkesmannen rakk. Så er vi i gang, og kan sende stafettpinnen videre til organisasjonene i fiskerinæringa, sier Trulsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark