Hopp til innhold

Stor økning i antall selvmord

– Det var som en flodbølge som traff meg, forteller Berit Myreng, om dagen moren tok selvmord. Ferske tall viser sterk økning i antall selvmord i Norge.

Berit Myreng

Berit Myreng mistet moren i selvmord i 2005. Nå hjelper hun andre etterlatte.

Foto: Nils Mehren / NRK

I 2011 tok 598 mennesker sitt eget liv i Norge. Det er en økning på 50 personer fra året før, og den første økningen etter flere år med nedgang i selvmordstallet.

Den store økningen bekymrer foreningen LEVE, for etterlatte etter selvmord. Berit Myreng ble aktiv i foreningen etter at hun mistet moren i selvmord i 2005.

– Det var en finværsdag og første dag av festspillene i Harstad den dagen jeg fikk telefonen om at moren min hadde tatt selvmord. Det var som en flodbølge skyllet over meg, det var et kaos av følelser, sier Myreng.

Fikk hjelp i sorgen

Myreng fikk hjelp til å takle tiden etter morens selvmord av en engasjert fastlege, og presten i lokalsamfunnet som oppfordret henne til å bli med i LEVE sin sorggruppe.

– Det er så mange følelser som kommer ut etter et selvmord. Du føler på en skam fordi selvmord er tabubelagt. Samtidig blir du sint og frustrert, og på toppen av det hele kommer sorgen, sier Myreng.

Sinnet og spørsmålene om hvorfor et kjært familiemedlem velger å ta sitt eget liv, er noe mange etterlatte etter selvmord sliter med. Samtidig skal de prøve å håndtere situasjonen.

Disse utfordringene er en viktig del av en konferanse om selvmord som arrangeres i Harstad.

Vil ha åpenhet

– Jeg håper konferansen vil gi mer åpenhet rundt dette temaet. At folk skjønner at det et ikke er farlig å spørre de etterlatte hvordan det går. Noen ganger trenger vi bare en klapp på skuldra eller en god klem.

Rikke Rindahl Pedersen

Rikke Rindahl Pedersen er med på å organisere konferansen for Høgskolen i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mandagens konferanse i Harstad er både årsmøte for LEVE i Norge, og en landskonferanse om selvmord, der både fagmiljøet og studenter fra Høgskolen i Harstad deltar sammen med etterlatte etter selvmord.

– Selvmord kan forebygges, og det er viktig med holdningskampanjer som gir mer åpenhet rundt et tabubelagt tema. Vi ser at slike kampanjer har hjulpet, blant annet når det kommer til trafikkulykker, sier Rikke Rindahl Pedersen.

Hun er både med i LEVE, og lektor på helse og sosialfag ved Høgskolen i Harstad, som organiserer selvmordskonferansen sammen med LEVE.

Bekymret for økning

Hun er ikke sikker på hva de økte selvmordstallene kommer av, men sier at økningen er bekymringsfull.

– Det er vanskelig å si hva den store økningen kommer av. Det kan være at registreringen av dødsårsak har vært mer nøyaktig, det kan være samfunnsmessige årsaker eller personlige årsaker til at tallene går opp, sier Rindahl Pedersen.

LEVE vil nå få stortingspolitikerne engasjert i kampen mot selvmord på et nasjonalt nivå.

– Vi oppfordrer alle etterlatte til å ta kontakt med oss gjennom våre hjemmeside leve.no, sier Myreng.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark