Hopp til innhold

Stor mangel på kokker i Norge

Mer enn 20 prosent av restaurantene og hotellkjøkkenene i Tromsø har problemer med å skaffe kvalifisert arbeidskraft.

Kokker

Faglærte kokker er mangelvare i hele landet.

Foto: Laila Glemmestad

– Mangelen er prekær. Vi har skjøvet problemet under teppet, og latt det skure og gå, sier Odd Nilsen, som har drevet restaurant i over 20 år, og i dag driver Compagniet.

Flere undersøkelser, fra blant andre NAV og Fellesforbundet bekrefter at det er stor mangel på faglærte kokker. Det samme er inntrykket til restaurantbransjen i Tromsø.

Til utlandet

Mange må til utlandet for å finne faglærte kokker.

Ulf Johansen er direktør ved Rica Ishavshotellet i Tromsø mener det er næringa selv som har gjort en for dårlig jobb med å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft.


Lav lønn

Også Nilsen mener bransjen må bli bedre på rekruttering, og at lønningene må opp.

– Kokker har lav lønn. Slik har det vært hele tiden, selv om det har vært prioritert å få den opp, sier han.