Hopp til innhold

Dette oransje nebbet vekker oppsikt over hele Europa

For første gang er en stillehavs-ærfugl funnet i Europa. At fuglen landet i Varanger i Finnmark vekker oppsikt i hele verdensdelen og kan være gull verdt for fugleturismen.

Stillehavsærfugl

Det som skiller stillehavsærfuglen fra den ærfuglen vi er vant til her i Nord-Norge, er den karakteristiske oransjefargen på nebbet.

Foto: Alonza Garbett

Stillehavsærfugltittere

Alonza Garbett og Tormod Amundsen tok turen ut for å ta stillehavs-ærfuglen i nærmere øyesyn.

Foto: Kjell Ørjan Lyngmo

– Nyheten om stillehavsærfuglen koker isosiale medier i hele fugleverdenen, forteller Tormod Amundsen, daglig leder ved arkitektkontoret Biotope i Vardø, til NRK.

Onsdag ble Europas første «Pacific Eider», eller stillehavs-ærfugl, oppdaget i Vardø. Det skjedde da den britiske arkitekten og fuglekikkeren Alonza Garbett så fuglen gjennom vinduet på Biotopes kontorer.

– I en liten pause tok han en kikk ut vinduet, og der satt det en ærfulg med stort oransje nebb, til forskjell fra de andre ærfuglene med grønt nebb, forteller Amundsen.

I vinduet har arkitektene og fuglekikkerne et Swarovski-teleskop stående. Gjennom det knipset Garbett sjeldenheten fra Alaska med telefonkameraet sitt.

Fra Alaska

– Hjertet gikk rett opp i halsen. Som fuglekikkere visste vi jo om denne fuglen, og hadde hatt lyst til å dra til Alaska for å se den. Men nå satt den rett utenfor vinduet, sier Amundsen entusiastisk.

Nyheten sprer seg ifølge Amundsen seg med lynets hastighet på nett, og dersom fuglen holder seg i området fuglekikkere fra flere land i Europa komme nordover.

Den anerkjente fuglebloggen Birding Frontiers har skrevet om funnet av fuglen, som på latin kalles somateria molissima v-nigra. Bloggen har en million lesere, og telefonene til arkitektene og fuglekikkerne i Vardø har ringt i ett siden bildene ble publisert.

– Dette er intet mindre enn en sensasjon i fugleverdenen, sier Amundsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stillehavsærfugl

Alonza Garbett knipset den sjeldne oransjenebbete fuglen med mobilkameraet sitt, gjennom et teleskop.

Foto: Alonza Garbett

Flokk på 600

Torsdag sto Amundsen opp i otta for å få et glimt av ærfuglen fra Alaska. 06.30 troppet han opp med teleskop sør i Østervågen i Vardø.

– Det nesten selvlysende guloransje nebbet gjorde at jeg fuglen ganske raskt. Flokken med ærfugler tok like etter av og forsvant i snøbyger mot Bussesundet, sier han.

Etter dette tok Biotope-kontoret kikkerter og teleskoper fatt og tråkket ut til fugleskjulet på Steilnes.

Flyr feil

Derfra kunne vi se en flokk på drøye 600 ærfugler, og etter et nøye gjennomsyn av flokken fant vi til slutt den sjeldne ærfuglen.

– Det var jubelstemning, sier Amundsen.

Hvorfor Varanger fikk et såpass ærefullt besøk fra Alaska er ikke godt å si.

– Varanger er jo kjent for at det kan dukke opp sjeldne fugler innimellom. Men dette er nok på topplista over sjeldenheter. Det hender jo at fugler flyr feil, og dukker opp der dem ikke skal være, forteller Amundsen.

Må lete

Og har du lyst til å få med deg sensasjonen har Amundsen tro på at det kan lønne seg å lete.

– Flokken vi så ta av fra Bussesundet fløy i retning Hornøya. Her fant vi ikke fuglen igjen, men den er nok i farvannet rundt Vardø, så den som leter finner kanskje.

Stillehavsærfugl

Store ærfuglflokker, med Vardøya i bakgrunnen. – Biotopekontoret er det hvite huset helt nede ved sjøen, en naturlig lokalitet for et fuglekikker-arkitektkontor, sier daglig leder Tormod Amundsen.

Foto: Tormod Amundsen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark