Hopp til innhold

Her raser skredet ned mot arbeidsplassen

– Beklager at jeg skjelver mens jeg filmer, sier gruvearbeideren.

De siste dagene har det kommet mye snø i Finnmark, og langt mer enn det gruveselskapet på Stjernøya hadde håpet på.

– Vi går vanligvis i en skredtunnel under fjellet, og det tar litt lengre tid. Mange vil heller gå på veien. Men når vi utløser skredet og de får se hvilke krefter som er i sving er den diskusjonen fort lagt død, sier Ove Sollid.

Han er verksdirektør hos mineralselskapet Sibelco Nordic på Stjernøya, og har ansvar for de cirka 100 ansatte som jobber på anlegget. I går måtte de alle forlate bygningen ved foten av fjellet.

Det var Finnmark Dagblad som først viste videoen fra da Sibelco foretok en kontrollert sprenging, etter som det var kommet mye snø på fjellet ved anlegget.

– I går var det endelig oppholdsvær slik at vi kunne sprenge på en sikker måte. Det har snødd voldsomt de siste dagene, men det har ikke vært vær tidligere til å ta snøen ned, sier Sollid.

– En perfekt sprenging

Det var en av de ansatte, Stian Isaksen, hos Sibelco som filmet det spektakulære skuet da snøen raste ned fjellsiden.

– Det ser jo dramatisk ut, og folk på øya synes jo det er litt spennende. Dette var det jeg kaller en perfekt sprenging, sier verksdirektøren.

Avgjørelsen om å sprenge ble tatt etter en intern diskusjon.

– Vi har mange folk med lang erfaring og enorm kunnskap, og i fellesskap beslutter vi om vi skal sprenge, sier Sollid, som likevel har det overordne ansvaret.

Verksdirektøren forteller at de er helt avhengig av snøforholdene for å holde hjulene i gang.

Lufttrykket slo ut aircondition og vannrør

De senere årene har Sibelco hatt muligheten til å komme seg opp på fjellet og ta ned skredet på en kontrollert måte.

Norges geotekniske institutt kjører jevnlig skredkurs med de ansatte hos Sibelco. Også i fjor gjennomførte de en kontrollert snøsprenging.

– Det er en kunst. Noen ganger får vi ikke utløst alt. Vi sprengte en gang i fjor og nå har vi sprengt en gang i år og. Men nå er det meldt mye snø fremover, så da må vi vurdere å sprenge igjen, forteller Sollid.

Denne gangen ble bruddkanten ved toppen på drøye fem meter. Selve prosessanlegget er beskyttet av en 15 meter høy betongmur.

– Lufttrykket fra snøskredet laget noe skade på en pipe, på aircondition og et vannrør, men vi var i gang igjen etter tre timer, avslutter verksdirektøren.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Stjarnoya» i nytt vindu

Flere nyheter fra Troms og Finnmark