Svensksamer stoppet på Kilpis - Gemyttelig tone da svenske reindriftssamer ble stanset ved Kilpis på vei til Lenvikhalvøya i Troms med reinsdyra sine. - Foto: Arild Moe/NRK /

Gemyttelig tone da svenske reindriftssamer ble stanset ved Kilpis på vei til Lenvikhalvøya i Troms med reinsdyra sine.

Foto: Arild Moe/NRK

Her stoppes svenske reindriftssamer på vei inn til Norge

Lørdag kveld snudde svensksamer med rein på Kilpis etter å ha blitt stoppet av tollere og reinpoliti. De svarte med å anmelde norske myndigheter.

Konflikten om bruk av Lenvikhalvøya i Troms toppet seg i denne omgang på Kilpis tollstasjon lørdag kveld.

Tre reindriftsfamilier fra Saarivuoma sameby kom med en lastebil med et trettitalls rein. Til tollerne sa de at de ville frakte dem til Lenvikhalvøya.

Dermed ble reinpolitiet tilkalt, og etter ett par timer snudde svenskene og fraktet reinen tilbake.

Vil anmelde

– Vi leverer en anmeldelser mot norske reinmyndigheter for brudd på grenseavtalen, sier Ulf Dahlberg, en av reineierne til NRK.

Det er en årelang strid om grenseoverskridende reindrift mellom Sverige og Norge som utvikler seg. Etter at beitekonvensjonen gikk ut, er en ny ikke undertegnet. Da hevder svenske reineiere århundregammel beiterett om sommeren helt ute ved kysten i Troms.

I fjor fraktet reineier Bror Henrik Labba rein til Lenvikhalvøya der han hevder at forfedrene hans hadde beiteland. Dette skapte sterk motstand, men norske myndigheter klarte ikke å ordne opp i forholdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svensk rein på Lenvikhalvøya - Her oppholder reinen seg ulovlig på Lenvikhalvøya. Bildet er tatt i mai 2011. - Foto: Arild Moe / NRK

Her oppholder reinen seg ulovlig på Lenvikhalvøya. Bildet er tatt i mai 2011.

Foto: Arild Moe / NRK
Viser til gammel beiterett

Sauebønder og grunneiere i Lenvik gikk hardt på norske myndigheter og landbruksministeren for å få stoppet reinen.

I år var Labba tilbake med to andre reineiere. De varslet om dyretransporten, og da sto norske myndigheter klare. De tilbød svenskene å sette av reinen i Dividalen i indre Troms der de hadde sommerbeite i henhold til beitekonvensjonen som gjaldt. Men dette sa svenskene nei til.

– Vi henviser til grenseavtalen om hevdvunnet rett beite i Norge. Norske myndigheter har ikke klart å vise til en rettskraftig dom. Nå håper vi å få saka opp for en norsk domstol, sier Ulf Dahlberg.

Reinpolitiet bisto Troms politidistrikt i aksjonen.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.