Hopp til innhold

Smakebit fra havbunnen i Finnmark

Kongekrabber, sjøpølser som «slikker» i seg mat, torsk og hyse var blant de mange artene som ble observert på havbunnen utenfor Finnmark.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Mareano har vært på tokt utenfor Finnmark i påsken med forskningsfartøyet G.O. Sars for å kartlegge havbunnen.

– Vi forlot Tromsø 13. april, og var ferdig 13 dager senere. De første videoene og prøvene på tokt ble tatt nord for Sørøya. Det var mye vind og snøbyger, så vi måtte stoppe arbeidet og dro lengst møt øst til Varangerfjorden. Her kartla vi utenfor Varangerhalvøya og gikk mot vest for å avsluttet toktet vest for Tanafjorden, forteller toktleder Lene Buhl-Mortensen til NRK.

Hun forteller at de opplevde både storm og høye bølger.

– Det var spennende. Samtidig med snø på fjelltoppene og i luften så vi en svært spennende of fargerik bunn. Berggrunn i området er spesiell og grusen er i seg selv svært fargerik sammen med et rikt dyreliv på steiner og grus er inntrykket tropisk, sier Buhl-Mortensen.

Se opptakene Mareano har tatt utenfor kysten av Finnmark:

– Et fantastisk tiltak

Mareano er i sitt tiende år med kartlegging av områder i Norskehavet og Barentshavet. De kartlegger dybde, bunnforhold, naturtyper og forurensning i norske havområdet.

Resultatene gjøres tilgjengelig på deres nettside og visualiseres ved hjelp av kart.

Neste tokt er Norskehavet nordøst for Mørebankene 16. juni.

– Det er fantastisk tiltak av regjeringen, for å kartlegge hva vi har av ressurser på havbunnen. Hovedformålet er å vurdere hva vi kan åpne for oljeindustrien, og hvilken effekt ulike aktiviteter, for eksempelvis fiskerinæringen, har på økosystemet. Våre politikere ønsker å sikre et bærekraftig resursuttak, sier Buhl-Mortensen.

Havforskningsinstituttet, Norges Geologiske undersøkelse og Statens kartverk Sjødivisjonen utgjør utøvende gruppe i Mareano som gjennomfører kartleggingen og tilrettelegging av resultatene.

Programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og Klima og miljødepartementet.

Grupper av kongekrabbe

Underveis på toktet ble det observert forholdvis mye kongekrabbe utenfor Berlevåg i Finnmark.

– Vi ble forbauset over hvor mange det var. De gikk gjerne i grupper, det var ikke en her og en der. På en video som rekker over 700 meter filmet vi 68 kongekrabber. Det var uventet og spennende. Det finnes nemlig ikke så mange opptak av hvordan kongekrabben oppfører seg på havbunnen, forteller toktlederen.

Hun sier videre at de ble overrasket over et annet funn i tillegg.

– Vi vet at lodden kommer inn og gyter, så dør den. Men vi så utrolig mange områder med død lodde. Det var spesielt å se den så spredt på havbunnen og at det ikke var mange dyr som spiste på den, sier Lene Buhl-Mortensen.

Se video av kongekrabbe observert utenfor Berlevåg i Finnmark:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark