Hopp til innhold

Ann-Marie slo tilbake mot mobberne med ukulele

Ved å spille i ukulele-koret på UNN fikk Ann-Marie Tingvik Ueland selvtilliten hun trengte for å slå tilbake mot mobberne fra barndommen.

Ukulele

Ann-Marie Tingvik Ueland har stått opp mot dem som mobbet henne i barndommen. For henne har ukulele-koret på UNN vært viktig for å bygge selvtillit.

Foto: Privat

– Jeg ble mye mobbet da jeg var yngre. Jeg gruet meg til å dra på gjenforeningen, men var bestemt på å dra, sier Ann-Marie Tingvik Ueland.

Hun bestemte seg for å ta med ukulelen sin da ungdomsskoletrinnet skulle møtes igjen i fjor høst, for å fremføre noen sanger.

– Det var det tøffeste jeg noen gang har opplevd.

Da hun inntok scenen begynte de som hadde mobbet Ann-Maire i hennes yngre dager å bue.

– De var ikke voksne folk lenger, de var tilbake i niendeklassen, forteller hun.

Musikalsk hjelp

Mye av årsaken til at hun tok steget opp på scenen var at hun har blitt sterkere i troen på seg selv via et noe spesielt tilbud.

Universitetssykehuset Nord-Norge er det eneste sykehuset i Norge med egen kulturavdeling. Et av tilbudene er ukulele-koret for både pasienter og ansatte.

– Da Ann-Marie begynte i koret var hun veldig stille og forsiktig. Nå har hun vokst. Hun korrigerer meg, synger solo, og har til og med steppet inn som vikar når jeg ikke kunne være der, sier instruktør Anne Nymo Trulsen.

Ann-Marie Tingvik Ueland synger solo sammen med ukulele-koret i Harstad.

Ann-Marie Tingvik Ueland synger solo sammen med ukulele-koret da de var i Harstad.

Ikke kjent med terapimetoden

Musikkterapi er inkludert i statens retningslinjer for psykisk helsevern. Flere studier har også vist at musikk kan hjelpe hvis man er på sykehus fordi det får pasienter mer aktive.

– Slik terapi er ikke like godt kjent i helsevesenet. De er ikke vant til det, og kjenner ikke fordelene, særlig innenfor psykisk helsevern, sier seniorforsker på Uni Research i Bergen, Karin Mossler.

Ann-Marie Tingvik Ueland sto også nylig på scene som soloartist da ukulele-koret holdt konsert i Harstad.

– Å gå i høyhælte sko og lang kjole er ikke vanlig for meg. Heller ikke å gå fram slik for å synge, men det gikk greit, sier hun.

– Men det var ingenting i forhold til å synge på gjenforeningen for ungdomsskolen.

Og da Ann-Marie var ferdig med sin opptreden på gjenforeningen, hadde mobbernes fløyte fått en annen tone.

– De jeg hadde vært redd for, kom bort å ga meg en klem etterpå, forteller hun.