I forbindelse med åpningen av årets skreifiske var Kronprins Haakon invitert til Hamn på Senja, sammen med blant andre nasjonal og internasjonal presse.
Onsdag kveld fikk de servert en middag laget av flere av Europas beste kokker, deriblant sjefen for det norske kokkelandslaget, Jostein Medhus, og svenske Jonas Lundgren.
– I mine øyne er skreien en magisk råvare. Den har en kjøttaktig konsistens, og er like saftig som hvilken som helst annen kjøttype, sier Lundgren til NRK.
I løpet av karrieren har han jobbet ved flere restauranter med Michelin-stjerner, deriblant Bagatelle i Oslo. Han har jobbet mye med skrei, og denne uken starter de serveringen av skrei på Lundgrens restaurant, Yolo i Djursholm i Sverige.
Her er Lundgrens tips til hvordan du kan sprite opp din skreimiddag.
1. Sitronmarinert skrei
Under onsdagens middag serverte Lundgren en sitronmarinert loin av skrei, med brunet smør og rogn.
– Alt du gjør er å marinere skreien i revet sitron og litt salt. Skrei er en veldig smaksbærende råvare, som trekker til seg smaken du tilsetter på en fantastisk måte, sier Lundgren.
- Les også: Oliventrekt skrei
2. Asiatisk skrei
Når Lundgren og hans kolleger starter skreisesongen på restauranten Yolo, tenker de å servere en ny variant hver uke. En variant er asiatisk skrei.
– Vi planlegger å gjøre det med en sørkoreansk vri, av typen kimchi, hvor vi baker den langsomt og serverer med fermentert kål, sier kokken.
3. Cheviche av skrei
Cheviche er rå fisk marinert i limefrukt.
– Skreien er en såpass god råvare, at den fint kan serveres som cheviche, sier Lundgren.
4. Skreitartar
– Tanken er å hakke skreien ganske grovt opp, og blande den med lever og rogn, sier Lundgren.
5. Torsk med vinagrette
Men det beste, og enkleste tipset fra den svenske mesterkokken er rett og slett å servere skreien med en varm vinagrette.
– Å lune vinagretten, og heller den over skreien like før servering, kan gi et magisk resultat, sier han.
6. Skreisuppe med chorizo
Under onsdagens middag bidro også den spanske kokken Sergio Perez, som har jobbet verden over, deriblant i Portugal, Italia, Tyskland, Sveit, Brasil, Singapore og Mexico.
Han valgte å servere en suppe med skreimage og chorizo.
- Les også: Pannestekt torsk med ertepuré og chorizo
7. Dampet skrei
Tyske Nils Henkel er en prisvinnen kokk, som er sjef for restauranten Lerbach, med to Michelin-stjerner.
Han skryter også av skreien.
– Noe av det som gjør skreien interessant er at du kan bruke nesten hele fisken, sier Henkel til NRK.
Han valgte å server en marinert og dampet loin av skrei med blomkål i flere varienter.
– Mitt beste tips er å legge skreien i marinade over natta. I dag har jeg bare hatt salt, pepper og urter på, surret det i plastfolie, og latt det ligge i 24 timer. Da har du en fantastiks råvare å server i selskaper. Når du skal tilberede skreien, skjærer du den bare i skiver, og damper den, sier Henkel.