Hopp til innhold

Slik foregår det politiske budsjettspillet

I dag legges statsbudsjettet frem, i kampen om overskriftene leder regjeringen mot opposisjonen. Det kan snu i dag, forteller tidligere stortingsrepresentant.

Olav Gunnar Ballo

RØPER TRIKSENE: Tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo sier det er hektisk arbeid for opposisjonspolitikerne klokken 10, når statsbudsjettet legges frem. – Da er det opp til dem å finne de svarte hullene.

Foto: Kai Erik Bull

Når Statsbudsjettet for neste år legges fram om to timer, fortsetter kampen om å vinne overskriftene på nettavisene, morgendagens aviser og tid i etermedien for å nå ut til folk i hele landet.

Mens regjeringen ønsker å få frem frem hvor godt budsjettet er, leter opposisjonen etter svakhetene. Denne kampen vet tidligere stortingsrepresentant, Olav Gunnar Ballo, alt om.

DIREKTE: Statsbudsjettet 2015 - Klipp - NRK.no

Bruker rådgivere

Selv i en tid uten internett var det om å gjøre å jobbe raskt:

– Så stormer man avgårde til ekspedisjonskontoret på Stortinget, får med seg den tolvkilospakken med budsjettdokumentene. Deretter gjør man alt for å få tak i en saks eller kniv for å bryte opp forseglingen og så kaster man seg over de dokumentene som har mest aktualitet. Deretter satt vi med rådgiveren og merkeringstusj og lager notater på arkene og ringe rundt, sier Ballo og legger til:

– De som ikke henger med på et sånt løp har lite å skrive hjem om. Det er viktig å ha kaffeen klar og noen tabletter for å holde seg våken utover natten.

Det blir en hektisk dag på stortinget, og da spesielt for de som representerer opposisjonspartiene. De skal nemlig plukke fra hverandre og finkjemme statsbudsjettet for det de mener er svakheter og hull, for å få det på dagsorden så fort som mulig.

Travle redaksjoner

Dokumenter fra statsbudsjettet 2015

HEMMELIG: Oposisjonspolitikere kommer til å samfare disse dokumentene for statsbudsjettet 2015.

For de som representerte partiene som sitter i regjering ble budsjettdagen roligere. Lekkasjer til riks- og lokalmediene er nøkkelen.

– Jeg sendte jo fakser og eposter til redaksjonene der vi vinklet på det positive. Vi ville jo aldri i posisjon skrive hvilke negative utslag budsjettene ville få. Det var opp til journalistene å finne ut av.

Og journalistene får det også travelt i dag. De skal i likhet med opposisjonspartiene sette seg inn den store bunken dokumenter som statsbudsjettet består av. Da kan pressemeldingene som regjeringspartiene har sendt ut få stor innflytelse. Det sier førsteamanuensis i journalistikk ved Universitetet i Nordland, Lisbeth Morlandstø.

– Hvis du som redaksjon har det litt travelt og vil ha saken på fort er det mye lettere, og det kan være fristende å ta nyhetene og «flotte pakkene» som kommer fra regjeringskontorene og publisere ukritisk. Det kan jo også værestrategisk lurt av politikerne å komme med alt på en gang. Da har de kanskje en enda større makt til å sette dagsorden på og rette søkelyset mot det de ønsker, sier hun.

Få lekkasjer

Og for å lykkes med en slik strategi må regjeringen klare å holde tett om detaljene rundt statsbudsjettet før det legges fram. Tidligere statssekretær, Ommund Heggheim, er imponert over hvor lite lekkasjer som har kommet fra regjeringens budsjett.

– De har klart seg forbausende bra. En ting er styrte lekkasjer, det var jo det Stoltenberg-regjeringen gjorde, spesielt de siste årene. De kom jo ut med godbiter i forkant. På mange måter har denne regjeringen gått tilbake slik det var på 90-tallet og 2000-tallet med relatvit små lekkasjer.

Derfor tror Heggheim at det vil bli ekstra spennende å følge med spillet om budsjettet etter at det legges fram klokken 10 i dag.

Venner på tinget

– Jeg har jo vært med å lage et par statsbudsjetter, så man kjenner til spillet i forkant - også spillet som foregår i etterkant. Svart-hvitt-tenkning er jo tradisjon når det gjelder budsjett. Det er regjeringspartienes privilegium å presentere godbitene og opposisjonen sitt privilegium å vise de svarte hullene.

Men selv om spillet om budsjettet er høyt, er stemningen mellom regjering og opposisjonen god sier Ballo.

– I det øyeblikket du er ferdig i Vandrehallen og går inn i kantinen så står du bak Siv Jensen i køen. Tonen er god, det er ikke noe fientlighet mellom politikerne. I løpet av min tid er mine opplevelser at vi har hatt et godt forhold på tvers av politikere.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark