Hopp til innhold

Du må ikke spise opp, mat kan fryses på nytt

Du må ikke spise opp eller kaste kjøtt som har vært i fryseren. Her er noen råd for å beholde kvaliteten på maten lengst mulig.

Anders Blomkvist

Restauratør Anders Blomkvist sier det er fullt mulig å fryse kjøtt flere ganger, men anbefaler det ikke.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Kjøtt som er fryst ned flere ganger, kan være bedre enn kjøtt som er fryst ned én gang. Det avhenger av kvaliteten på kjøttet og hvordan det fryses. Mat som er tint opp og varmebehandlet er også mulig å fryse ned igjen. Det er mulig kjøttet kan bli litt tørt, men det trenger ikke bli dårlig eller uspiselig, forteller professor ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø, Margrethe Esaiassen, til NRK.

– Alt handler om hvordan du fryser og hvordan du tiner kjøttet.

Ifølge tall fra Østlandsforskning, Mepex Consult og Statistisk sentralbyrå kaster vi nordmenn 46,3 kilo mat i året.

Mange er usikre på hvordan man kan oppbevare mat i frysen, og ikke minst om det er mulig å fryse ned mat igjen etter at man har tint den (se faktaboks for hvordan du skal gjøre det).

Margrethe Esaiassen

Professor ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø, Margrethe Esaiassen, ser ingen problemer med å fryse kjøtt flere ganger. Så lenge du gjør det riktig.

Foto: Petter Strøm / NRK

Bruker ikke fryst kjøtt

Ved restauranten Brasserie 69 i Tromsø er de i gang med dagens forberedelser. På menyen står både kylling, fisk og andre kjøttretter.

– Vi prøver å unngå fryst mat dersom det er mulig å oppdrive ferske råvarer, men for eksempel lam slaktes i puljer. For å servere det er vi nødt til å bruke kjøtt som har vært fryst ned, sier Anders Blomkvist, restauratør for Brasserie 69 og Fiskekompaniet.

På restaurantene hans bruker de flere dager på å tine opp kjøtt.

– Det er viktig å ikke stresse tineprosessen. Nå i påsken er vi også nok til å tilberede en del kjøtt på forhånd. Da tilbereder vi kjøttet, vakuumpakker det, før vi iser det raskt ned og legger det på kjølerom. Da kan maten holde seg i noen dager og samtidig være av god kvalitet, sier han.

Frys raskt, tin sakte

På kontoret sitt på fiskerihøgskolen tegner og forklarer Margrethe Esaiassen hva som skjer i muskelcellene når du fryser ned maten.

– Cellene i kjøttet består av rundt 80 prosent vann. Vannet blir til iskrystaller når kjøttet fryses. Dersom du fryser ned maten fort, legger iskrystallene seg pent ved siden av hverandre. Når du tiner maten opp sakte, legger vannet seg til rette slik de var før kjøttet ble fryst ned, sier hun.

Derfor anbefaler Esaiassen at du legger maten i innfrysningsrommet i fryseren, dersom du har et.

– I tillegg kan det være lurt å ikke fryse for mye av gangen, sier hun.

– Stol på nesen din

– Men er det farlig å spise kjøtt som har vært fryst ned flere ganger?

– Det avhenger helt av hva som har skjedd med kjøttet. Har det ligget lenge i romtemperatur og fått samlet bakterier, kan det hende at disse bakteriene overlever fryseprosessen, sier Esaiassen.

Professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole anbefaler også folk å kjøle ned middagsrestene så fort som mulig, for å unngå at farlige bakterier får utvikle seg i romtemperatur.

I tillegg kan også frossen mat bli dårlig. Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, forteller blant annet at hel kylling, kyllinglår og kyllingvinger med skinn er holdbar i opptil fire månedene i fryseren.

Restauratør Anders Blomkvist oppfordrer folk til å være varsom dersom de skal fryse ned kjøtt flere ganger.

– Bedervelsesprosessen stopper ikke når du fryser ned kjøttet. Den går bare tregere. Når man da tar kjøttet opp av fryseren igjen, begynner prosessen å gå hurtigere igjen. Så kjøttet blir dårligere og dårligere for hver gang det tines og fryses igjen, sier han.

– Vår erfaring er at det er viktig at kjøttet blir behandlet ved riktige temperaturer og rene redskaper for å kunne fryse det ned på nytt. Det er ikke alle husholdninger som har kalde nok frysere, eller kalde og rene nok kjøleskap, sier han videre.

Margrethe Esaiassen ved Fiskerihøgskolen i Tromsø sier at det viktigste redskapet for sikker matlaging sitter på kroppen din.

– Når det gjelder frysing og tining bør man se på kjøttets historie. Hvordan har det blitt fryst ned og tint opp, hva har skjedd med det mens det har vært tint. Men det viktigste rådet er å stole på nesen din, sier Esaiassen.