Hopp til innhold

Studentboliger kan havne på vent

Mandag ga Kunnskapsdepartementet penger til 50 studentboliger i Tromsø. Studentsamskipnaden i Tromsø trenger penger til flere boliger for å realisere deler av det store prosjektet på Dramsvegen, som skulle startet til sommeren.

Dramsvegen studentby

Det er planlagt totalt 1.000 boliger i Dramsvegen studentby når det står ferdig. Fortsatt mangler finansieringen for mange boliger før byggetrinn én kan starte.

Foto: AT Plan & Arkitektur

– Vi er skuffet over nyheten. Vi hadde større forventninger enn som så. Vi trenger finansiering for 120 boliger for å sette i gang med det første byggetrinnet på Dramsvegen, sier styreleder for Studentsamskipnaden i Tromsø, Aleksander Helberg, til NRK.

Etter planen skal det bygges totalt 1.000 studentboliger på Dramsvegen i Tromsø. I første byggetrinn legges det opp til å ferdigstille 500 boliger. For å kunne starte arbeidet er Studentsamskipnaden avhengig av finansiering for 250 av disse boligene. Finansieringen for rundt 130 av dem er allerede på plass.

Og mandag kom nyheten om at Kunnskapsdepartementet gir penger til å bygge totalt 50,5 studentboliger i Tromsø og på Svalbard. Dermed mangler de altså finansiering for i hvert fall 70 boliger før arbeidet i Tromsø kan begynne, avhengig av hvor mange boliger de planlegger på Svalbard.

– Vi er nå nødt til å jobbe for å få finansiering på andre måter. Klarer vi ikke det må vi bare vente med å sette i gang arbeidet med boligene. Men vi skal jobbe hardt for å komme i gang, sier Helberg.

– Rammer studentene

Heller ikke leder for studentparlamentet i Tromsø, Marianne Haukland, er fornøyd med mandagens tildelinger.

– Vi har et stort behov for flere boliger. Da jeg startet som leder i høst sto 1.900 studenter på venteliste for bolig, sier hun.

Haukland tror boligmangelen vil gå ut over kvaliteten på utdannelsen for studentene i Tromsø.

– Studentene i Tromsø bor stort sett på det private markedet. På privatmarkedet har prisnivået økt betraktelig sammenlignet med studenthybler. Dette tvinger studentene til å jobbe ved siden av studiene, noe som går på bekostning av tiden studentene får brukt på studier.

Uenighet om behov

I forbindelse med tildelingen av boligpenger sier Kunnskapsdepartementet at de gir mest penger til de områdene hvor behovet for studentboliger er størst.

Oslo (276) Bergen (140), Trondheim (174) og Bodø (105) har fått de største tildelingene (se full oversikt nederst i saken).

– Vi har ikke vurdert det slik at Tromsø ikke trenger flere boliger. Tromsø har behov for det slik en del andre samskipnader har. Men vi har måtte vurdert det opp mot andre byer, som har større behov enn Tromsø. Tromsø er definert som et pressområde, men har 23 prosent dekningsgrad. Det vil si at 23 prosent av nye studenter vil få tildelt en bolig fra samskipnader, sier statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet til NRK.

Haugstad forteller de har tatt med i vurderingen at det er krevende også i det private boligmarkedet i Tromsø.

– Men det er for eksempel mer krevende å få bolig i Stavanger. Vi mener det er behov for flere studenthybler i Tromsø, men behovet er større andre plasser, sier Haugstad.

Enige i kritikken

– Vi i studentparlamentet er frustrert og stiller oss uforstående til at det ikke kommer en satsing på studentboliger i byen vår. Tromsø er kanskje den universitetsbyen der presset på boligmarkedet er størst, ettersom det er en by i sterk vekst, sier Marianne Haukland.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad sier han forstår skuffelsen.

– Kritikken er omtrent den samme som vi får fra andre samskipnader, at det må bygges flere boliger. Det er vi enige i, og dette er det året hvor vi tilbyr nest flest boliger, sier Haugstad.

Han forteller at til neste omgang vil departementet vurdere å gjøre tildelingene på en annen måte.

– Vi skal vurdere til neste gang om det beste er å fordele til mange samskipnader av gangen, eller om vi heller burde fokusere på færre av gangen, sier Haugstad til NRK.

Tilskudd til studentboliger

Studentsamskipnad

Tilskudd til antall boenheter

Sted for utbygging

Stord/Haugesund

50

Haugesund

Agder

60

Kristiansand

Stavanger

93

Sandnes og Stavanger

Oslo og Akershus

276

Oslo

Ås

50

Ås

Bergen

140

Bergen

Trondheim

174

Trondheim

Buskerud

50

Drammen

Sogn og Fjordane

50

Sogndal

Vestfold

58

Tønsberg

Hedmark

2

Elverum

Østfold

50

Halden

Nordland

105

Bodø

Finnmark og Troms

50,5

Tromsø og Svalbard

Telemark

50

Porsgrunn

Ekspander/minimer faktaboks

Flere nyheter fra Troms og Finnmark