Hopp til innhold

Denne gjesten skulle egentlig vært i Afrika og spist mus på pinne

Overraskelsen var derfor stor da tornskaten dukket opp i arktiske omgivelser på toktbåten «Johan Hjort» midt i Barentshavet.

Tornskate

Tornskaten er en liten jeger som overvintrer i Øst- og Sør-Afrika. Fuglen på bildet ble født i år, og da er det for tidlig å se forskjell på kjønn.

Foto: Eirik Grønningsæter / /WildNature.no/NINA

I snart ti år har havforskningstoktene til Havforskningsinstituttet samarbeidet med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) for å samle inn data om fuglelivet i områdene.

Man observerer sjøfugler som skal gi en mer helhetlig forståelse av dynamikken i sjøfuglenes liv, også utenfor fuglenes hekkesesong.

Å være på havforskningstokt, innebærer som navnet hinter om, ofte å være langt til havs.

Tornskaten pleier å spidde mus eller et større insekt inn på en kvist. Så partere de byttet, eller lagre det til en senere anledning.

Eirik Grønningsæter

– Overraskelsen er derfor stor når vi møter landfugler her ute på bøljan blå, sier fugleobservatør og naturfotograf Eirik Grønningsæter til NRK.

Uvanlig jeger dukket plutselig opp

Gjennom årene har nemlig eksotiske fugler som blant andre trane, bøksanger, sitronerle, gresshoppesanger, fjellvåk, turteldue og svarthalespove blitt registrert på havtokt.

– Nylig fikk vi igjen et uventet besøk. En tornskate landet på båten og holdt seg her hele dagen. Den normalt sky fuglen, lot seg villig studere blant tråltromler, tau og den lokale rekekokeren – ofte på nært hold, sier Grønningsæter.

Dette er langt fra normal adferd, og et klart tegn på at fuglen er utslitt.

(Saken fortsetter under bildet)

Tornskate

– Vi har ikke sett den siden. Enten trakk den av båten, eller så ligger den død et eller annet sted imellom utstyr og paller om bord, sier Erik Grønningsæter.

Foto: Dag Jørgen Munkejord / Havforskningsinstituttet

Trolig et dødstegn

– Fugletrekket er noe av det aller farligste en fugl gjør. Havner man av en eller annen grunn på ville veier og legger ruten langt til havs, er det stor sjanse for at man ikke finner land i tide. Derfor ender dessverre fuglene som lander på båten som regel også sitt liv her etter en dag eller to, forteller han.

  • Lær mer om fuglearter her

Tornskaten som landet på «Johan Hjort» har trukket i helt motsatt retning av hva den egentlig skulle. Tornskaten overvintrer nemlig i Øst-Afrika og i det sørlige Afrika

Da fuglen ble fotografert for tre dager siden var den 272 kilometer fra Varangerhalvøyas nordspiss, og 271 kilometer fra Bjørnøya sør for Spitsbergen.

Feil på GPS-en?

Eirik Grønningsæter tror rett og slett av tornskaten har feilnavigert fullstendig.

– Noen ganger hender det at fugler trekker helt feil, Det kan skyldes vær og vind eller rett og slett feil på «GPS-en» som er årsaken. Fugletrekket er mye studert, men holder fortsatt på mange hemmeligheter.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark