Hopp til innhold

På afrikansk nattklubb med lusekofte og nisselue

Sigurd Johan Heide synes det er rart at vi skal stille ut afrikanere for å markere Norges grunnlov. Derfor dro han til Afrika for å stille ut seg selv.

Sigurd Johan Heide

Danser og koreograf Sigurd Johan Heide får mye oppmerksomhet for sin 'Norgeslandsby' i Uganda.

Foto: Eilif Bremer Landsend

– Å komme tett inn på folk ga oss mange flotte opplevelser, sier danseren og koreografen Sigurd Johan Heide fra Grytøy.

Under jubileumsutstillingen i Oslo i 1914 ble det bygget en landsby der 80 kongolesere skulle bo og leve så virkelighetsnært som mulig. Arrangørene ville først bruke samer i utstillingen, men ble klokelig frarådet å stille ut stemmeberettigede nordmenn i en slik sammenheng.

Nå ønsker de unge kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi å gjenskape landsbyen til 200-årsjubileet for Norges grunnlov i 2014.

Video Kunstnere vil gjenskape "Kongolandsbyen"

For snart 100 år siden, under verdensutstillingen i Oslo i 1914 - ble det bygget en landsby, der 80 kongolesere skulle bo og leve så virkelighetsnært som mulig. Nå vil to unge kunstnere gjenskape Kongolandsbyen - og det vekker sterke reaksjoner i norsk-afrikanske miljøer.

Lusekofte og nisselue

Sigurd Johan Heide

Sigurd Johan Heide kler seg i lusekofte og nisselue, og setter seg på display for innbyggerne i Kampala under portalen laget av Susanne Irene Fjørtoft.

Foto: Eilif Bremer Landsend

Sigurd Johan Heide vil snu perspektivet. Han dro derfor til Uganda for å se hvordan de ville reagere da han iscenesatte "Norgeslandsbyen" i Kampala.

Scenograf og scenekunstner Susanne Irene Fjørtoft bygget en fargerik portal som kulisse for den dansende Heide. Han var kledd i lusekofte og nisselue og framførte norsk tradisjonsdans.

– Formålet er å få folk til å tenke, sier Heide. Har vi egentlig kommet lengere enn vi var i 1914, og trenger vi å se på andre for å definere oss sjøl?

Fotballbane og nattklubb

Ved å besøke en fotballbane, en beryktet nattklubb, et myldrende fruktmarked og universitetscampusen fikk ensemblet presentert seg for et bredt lag av Kampalas innbyggere.

– Vi ble møtt med store øyne, latter og nysgjerringhet. Og ikke minst, mange interessante samtaler, forteller Heide.

Prosjektet skal nå videreføres under Barents dansefestival . Der vil Heide og resten av ensemblet vise videoer fra Kampala. Og hvis alt går som planlagt blir det ei barnebok med handling fra Sigurds eventyrlige reise til Afrika.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark