Hopp til innhold

6.000 solgte fiskekaker i uka sikrer tur til Roma

Seks tiendeklassinger i Måsøy i Finnmark har tjent så mye penger på sine hjemmelagde fiskekaker at klasseturen til Roma snart er i boks. Det med god smakshjelp fra en dreven fiskekakeekspert på 82 år.

Fiskekaker 3

Fiskekakene må stekes med det samme deigen er klar. 15 år gamle Øyvind Jørgensen (t.v.) ruller deiegn i kuler som så stekes og blir ifølge ham, de beste fiskekakene man kan få.

Foto: Allan Klo

Det freser i glovarmt smør, mens de hjemmelagde fiskekakene stekes i panna.

Seks tiendeklassinger ved Havøysund skole står på kjøkkenet, der de jobber på skift i den nystarta elevbedriften «God Smak» ledet av Sunniva Amundsen.

– Vi fikk 85 kilo fisk i går. I dag vet jeg at vi har 23–26 kilo fiskekaker som er bestilt. De går jo som saus på Coopen, sier Amundsen.

Elevene forvandler glinsende fileter av fersk hyse til en av favorittene på nordnorske middagsbord – fiskekaker.

82-åring gir smakshjelp

Reidun Nilsen

Reidun Nilsen (82) bistår gjerne elevene ved Havøysund skolen med sin egen oppskrift på hjemlagde fiskekaker.

Foto: Måsøy kommune

Litt hjelp har elevene fått til produksjonen av fiskekakene. 82 år gamle Reidun Nilsen er den som sitter på kunnskapen som gir den gode smaken.

De siste 15 årene har hun bidratt på skolekjøkkenet for å hjelpe ungene til venner og bekjente.

– Nå hadde jeg pepper og muskat og buljong og salt.

– Buljong var en ny variant, den har man ikke hørt om før?

– Den setter jo en fin smak på det, forklarer Reidun om buljongbruken i fiskekakene.

– Jeg har en ferdig røre her og står bare og ruller dem til kuler, og så legger jeg dem i panna, sier elev Øyvind Jørgensen.

Han er inne i sluttfasen på kjøkkenet og steker fiskekaker på hardingen for å bli ferdig før salget starter.

Når det gjelder teknikken har han lært hva som skal til for å få det riktig.

– Man må ikke lage dem for stor. Da blir de ikke gjennomstekte, sier Jørgensen og understreker at dette er de beste fiskekakene man kan få tak i.

Bratt læringskurve

Elevbedriftsordningen har etter hvert blitt et fast innslag ved avgangstrinnene i norske ungdomsskoler. I Måsøy var de imidlertid tidlig ute, og allerede i 1999 gjorde man det første forsøket på å kombinere skolegang og næring.

– Læringskurven til de elevene er utrolig bratt. de lærer ufattelig mye på samfunnsfag, naturfag, norsk, matematikk, ja på alle områder. Så det er en helt annen måte å lære på, sier lærer John Aase.

Jeg kjøpte noen fiskekaker her i går som vi hadde til middag. De var kjempegode. Jeg skal ha tre kilo nå.

Fiskekakekunde på Coop i Havøysund

Fiskekaker, pizza og pannekaker

I ungdomsbedriften styrer de egen økonomi med budsjett, egen økonomisjef og leder, forteller læreren.

Hovedformålet med elevbedriftprosjektet er å lære seg næringsskapingens kunst: å tjene penger på egen innsats. I det fjerne venter en klassetur til Roma, delfinansiert med produksjon og salg av mat.

– Får de finansiert turen sin til Roma ved hjelp av fiskekaker?

– Ja, ikke bare fiskekaker. De har en pizzarestaurant her inne og en pannekakerestaurant som de har lenger ned i skibua, så summen av de tre blir mye penger. Hvor mye vet jeg ikke, men det blir veldig mye penger, sier Aase.

Vil til Roma

Fiskekaker 2

Sunniva Amundsen (t.h.) har ansvaret for elevbedriften 'God Smak'. Denne uka har 10. klasseelevene ved Havøysund skole produsert og solgt fiskekaker med en netto fortjeneste på rundt 35.000 kroner. Litt hjelp har de fått av foreldre og besteforeldre.

Foto: Allan Klo

– Min jobb er jo å holde styringen på hvor mye vi tjener etter hvert salg. Jeg må vite hvor mye fiskekaker vi har og hvor mange kilo vi har, sier økonomisjef Sofie Mathisen som er den som passer økonomien i det hele.

Elevene har lenge drømt om å reise til Italia og Roma.

– Mange har lyst å reise dit, og flere vil se på Peterskirken, blant annet. Det er et populært sted, sier hun.

14 kilo solgt på 5 minutter

Mynter klirrer ned på disken fra lommeboka til en fornøyd kunde som har fått kjøpt ferske fiskekaker på coopen i Havøysund.

Og fiskekakene går virkelig som sus på coopen, der elevenes hjemmelagde fiskekaker får bein å gå på. Etter bare fem minutter må selger Øyvind Jørgensen ta første opptelling.

– Eh, tolv – tretten – fjorten kilo. Det er god butikk det, sier tiendeklassingen.

Fiskekakene fyker nemlig ut i et forrykende tempo, og kundene de kommer tilbake.

Fiskekaker er god butikk

– Jeg kjøpte noen i går som vi hadde til middag. De var kjempegode. Jeg skal ha tre kilo nå, sier en eldre dame som står klar ved disken der elevene selger sine fiskekaker.

– Det er veldig bra, også for bygdas befolkning som kan komme hit og handle ferske fiskekaker, for elevbedriften som lærer seg å drive forretning og forhåpentligvis bli gründere, og for samfunnet totalt sett, sier fiskekakekunde Arvid Mathisen.

Før uka er over vil skoleelevene ha bearbeidet, stekt og solgt mer enn 6.000 fiskekaker med en nettoinntekt på et sted mellom 35.000-40.000 kroner. Det gjør at klasseturen til Roma snart er i boks.

fiskekaker 4

Her kvernes hysefileten til en deig som etter hvert blir til de gode hjemmelagde fiskekakene.

Foto: Allan Klo

Flere nyheter fra Troms og Finnmark