Hopp til innhold

Lydia samler inn penger til ebolahjelp i Liberia

Lydia Kofa i Tromsø tenker mye på ebolautbruddet i hjemlandet Liberia. Nå starter hun innsamlingsaksjon for å kjøpe medisinsk utstyr.

Lydia Kofa

Lydia Kofa i Tromsø ber for befolkningen i hjemlandet Liberia, som er hardt rammet av ebolaepidemien.

Foto: Rune N Andreassen / NRK

– Pengene vi får inn skal brukes til å kjøpe inn engangshansker, munnbind og håndsprit som skal deles ut blant de fattigste, de som ikke har noe, sier Lydia Kofa.

Sammen med 20 andre fra Liberia som bor i Tromsø har hun startet en innsamlingsaksjon.

Det store utbruddet av blødningsfeberen Ebola i Vest-Afrika er fremdeles ikke under kontroll. Siden februar har rundt 1000 mennesker dødd i epidemien i Liberia, Sierra Leone, Kenya og Guinea.

Jobber for å hindre spredning

Ebola smitter gjennom kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker, og dødeligheten er svært høy.

Verdens helseorganisasjon og en rekke andre internasjonale helseorganisasjoner som røde kors og leger uten grenser, jobber på spreng for å hindre at viruset sprer seg videre.

Nylig oppdaget Kofa også at ei venninne i hjemlandet har blitt smittet av den fryktede sykdommen.

– Plutselig ser jeg et bilde av henne på Facebook, hvor det står at hun er smittet. De vet ikke om hun kommer til å overleve, sier Kofa.

Sender medisinsk utstyr

Hun håper at det medisinske utstyret de sender kan bidra til å begrense spredningen av sykdommen.

Hun tenker mye på hva som skjer med befolkningen i hjemlandet.

– Det finnes ingen medisin og sykdommen er så vanskelig å forebygge. Folk bare dør og dør. Jeg har vært mye bekymret, sier Kofa.

Folk holder seg inne

Rodmire Taylor-Smith Larsen

Rodmire Taylor-Smith Larsen har mye hyppigere kontakt med familien i Sierra Leone på grunn av ebolautbruddet.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Rodmire Taylor-Smith Larsen fra Sierra Leone bor i Tromsø, men har hele familien i hjemlandet. Hun forteller at de blant annet beskytter seg mot Ebola ved å holde seg innendørs dersom de ikke må ut og gjøre ærend eller gå på jobb.

Å unngå kroppskontakt er en forholdsregel som kan være vanskelig å overholde.

– Sierra Leone har en kultur der det er vanlig å klemme og kysse hverandre, og der man hilser på hverandre med håndtrykk. Å ikke få lov til å gjøre slike ting er nesten som et fengsel. Når folk kommer på besøk, bare nikker de til hverandre for å si hei, sier Taylor-Smith Larsen

Hun forteller at hun nå har nesten daglig telefonkontakt med familien, for å forsikre seg om at det står bra til med dem.

– De sier de har det greit, men jeg vet ikke om de sier det bare for å berolige meg, sier Taylor-Smith Larsen.

Tror ikke på myndighetene

Hun tror at et lavt utdanningsnivå kan være en medvirkende årsak til at svært mange i Sierra Leone og de andre rammede landene ikke tror på dødeligheten til Ebola.

– Det handler også om at folk har liten tiltro til myndighetene, særlig etter krigen. Det er mye korrupsjon og mange tror ikke på det som kommer fra myndighetene.

Taylor-Smith Larsen sier hun tror en innsamlingsaksjon vil ha en stor betydning.

– Folk trenger helt enkle ting for å forebygge, som engangshansker. Men også folk som er smittet og ligger på sykehus trenger tilgang på for eksempel håndduker, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark