Hopp til innhold

Russiske fiskere kan sette stopper for historisk avtale

Russiske fiskere hevder at 100.000 kan bli berørt av den nye delelinjeavtalen. Nå gjør de alt for å stoppe avtalen som tok 40 år å bli enige om.

Kart delelinja i Barentshavet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er fiskeindustrien i Murmansk som nå frykter at de vil miste attraktive fiskerettigheter som følge av delelinjeavatalen mellom Norge og Russland.

De ber nå den russiske nasjonalforsamlingen om å stoppe delelinjeavtalen og innlede nye forhandlinger med Norge om retten til å fiske i det vestlige Barentshavet - og ikke minst i området rundt Spitsberge.

Video Enighet om delelinjen i Barentshavet

Enighet om delelinjen i Barentshavet.

Mener 100.000 blir berørt

I et brev sendt til samtlige medlemmer av den russiske nasjonalforsamlingen tar fiskerne til ordet for å beholde den gamle russiske grensa, og mener mange vil bli negativt berørt av den nye delelinja.

– Området gir arbeidsplasser for opp til 30.000 fiskere, fiskeleverandører, og skipsbyggere, som teller 100.000 stykker hvis familien deres regnes med, skriver gruppa.

Arild Moe

Russland-ekspert Arild Moe mener de russiske fiskerne sin appell bruker uvanlig sterke ord.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Dette er sterke ord

Direktør ved Fridtjof Nansens institutt or Russland-ekspert, Arild Moe, er forbauset over innholdet i brevet.

– Det er egentlig ganske sterke ord som brukes i denne appellen, hvor man da påstår at betydelige nasjonale interesser ikke er tilgodesett i avtalen, og at fiskerne vil få problemer, sier han.

Han forteller at det har vært ulming blant fiskerne i Murmansk siden den midlertidige avtalen ble offentliggjort i april, og at de i oktober sendte en henvendelse til Moskva. Nå har de altså sendt et nytt brev.

– Det er for meg merkelig å påstå at Russland, gjennom denne avtalen, har forandret sine posisjoner i forhold til Norge i fiskevernsonen. Det er egentlig russiske fiskere som har mest glede av den fiskevernsonen som Norge opprettet i 1977. Fordi det er de som fanger mest fisk, sier Moe.

Skal ratifisere avtalen

Statsminister Vladimir Putin sa, da avtalen ble satt opp på dagsorden for halvannen uke siden, at den var vanskelig å få til, men at den nå fremstår som et håp om utvikling av tillit og ikke minst samarbeide i nord.

– Vi vil vurdere et lovforslag som ratifiserer traktaten mellom Russland og Norge om avgrensningen av havområder og samarbeid i Barentshavet og polhavet. Dette var vanskelige forhandlinger med våre partnere fra Norge, og temaet har pågått i 40 år … men til slutt ble løsningen funnet, og kontrakten er inngått. Så vi trenger på grunnlag av denne avtalen å gå fremover, men selvfølgelig må det passere alle interne prosedyrer, sa statsministeren.

Putin

Statsminister vladimir putin kjemper hardt for delelinjeavtalen.

Foto: STR / AFP

Tror ikke på avtalestopp

Arild Moe tror ikke fiskerne og fiskeindustrien i Murmansk vil klare å stoppe parlamentets godkjenning av avtalen.

– Det er vanskelig å si at de murmanske fiskerne treffer spikeren på hodet med sin appell. Og det er veldig sterke ønsker fra presidenten og regjeringen om å få igjennom dette. Og det vil nok veie tungt, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark