Hopp til innhold

Skulle møte i retten - har stukket til havs

Rettsaken mot ishavsseileren Jarle Andhøy fra Larvik er utsatt fordi han er utilgjengelig for politiet og domsstolen.

Jarle Andhøy

Rettssaken mot ishavsseiler Jarle Andhøy må utsettes fordi politiet og dommsstolen ikke får tak i ham. Etter sigende befinner han seg på en seilbåt utenfor Argentina.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Bakgrunnen for rettssaken er at Andhøy nekter å vedta et forelegg på 40 000 kroner for ulovlig å ha krysset 60 grader sør i havområdet ved Antarktis.

I perioden februar til mars 2012 befant ishavsseileren Jarle Andhøy og mannskapet seg i Antarktis i seilbåten Nilaya, som ble omdøpt til Berserk under turen.

Andhøy var på leting etter tre kamerater som var blitt borte i det samme havområdet. Han hadde ingen godkjennelse fra Norsk Polarinstitutt. Mannskap og fartøy var heller ikke tilstrekkelig forsikret, mener politiet i Tromsø.

Førstkommende tirsdag skulle Andhøy møte i tingretten i Tromsø - men politiet i har ikke lyktes i å få tak i Andhøy i forkant av rettssoppgjøret. Retten har derfor vedtatt at saken må utsettes til midten av juni.

( Saken fortsetter under bildet)

Berserk

Seilbåten 'Berserk' forsvant i Sørishavet i 2011, under en ekspedisjon i regi av Jarle Andhøy. De tre som var ombord har ikke blitt funnet, og Jarle Andhøy brøt loven da han dro ut for å lete etter dem, mener politiet.

Foto: wildvikings

– Han er ute på havet

Andhøys forsvarer Brynjar Østgård sier han ikke vet hvor Andhøy nå befinner seg.

– Han er ute på havet, men jeg verken vil eller kan fortelle nøyaktig hvor han er hen, sier Østgård.

NRK har fått opplysninger om at Andhøy skal befinne seg i en seilbåt utenfor Argentina.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Østgård.

– Ikke forsøk på straffeunndragelse

– Han skulle ha møtt i tingretten i Tromsø førstkommende tirsdag - prøver han å unndra seg straff?

– Nei, det gjør han ikke.

Forsvareren sier det er tvil om Andhøy kan dømmes for overtredelse av lov om Bouvet-øya, Peter 1´s øy og Dronning Maud land, den såkalte bilandsloven.

– Saken reiser vanskelige rettslige spørsmål. Det kan være at regelverket vi har ikke dekker denne typen handlinger, og at handlingene derved ikke er straffbare, sier Østgård.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark