Hopp til innhold

Rammes hardt av russisk importstopp: – Det er en fortvilet situasjon

I 20 år har Brede Sæther solgt norsk fisk i Russland. Nå legges livsverket i grus på grunn av sanksjonene mellom vesten og Russland.

Brede Sæther

På kontoret i Murmansk pleide Brede å ha selskap av mange av sine ansatte, men det var før den russiske importstoppen av fisk fra Norge og Eu, satt en stopper for alt i august.

Foto: Tarjei Abelsen

Brede Sæther

Daglig leder i Kirkenes Trading, Brede Sæther, på kontoret i Murmansk.

Foto: Tarjei Abelsen

Brede Sæther har vært en av de største aktørene på havna i Murmansk.

Nå er det bom stopp etter at Russland i august svarte på de vestlige sanksjonene mot landet, med å stoppe all import av norsk fisk.

– Det er stille her nå. Vi har jo sagt opp over halve arbeidsstokken, forteller Sæther.

– En fortvilet situasjon

Gjennom selskapet Kirkenes Trading har Sæther drevet salg av norsk fisk i Russland. I fjor hadde selskapet høy aktivitet og 130 millioner i omsetning. Men nå står ikke valget om hvem man skal kjøpe eller selge fisk til.

– Vi er usikre på hva vi skal gjøre nå. Vente litt til eller legge ned alt. Det er en fortvilet situasjon, sier Sæther.

Siden august har russerne hatt importstopp fra Norge og EU, som et svar på de vestlige sanksjonene mot landet. Dermed har de tatt levebrødet fra fiskehandleren i Kirkenes.

– Vi har drevet med import av norsk fisk til Russland, samt distribusjon av fisk i Russland. I 2013 tok vi inn omtrent 7000 tonn fisk. På det meste var vi oppe i en 17000 tonn fisk i året, sier Sæther.

I dag er det bare nøkkelpersoner i Murmansk og Moskva som fortsatt lønnes, i håp om at forholdene skal normaliseres. Sæther driver også bigeskjefter knyttet til salg av fisk, men også her ser det nå mørkt ut.

– Vi har også leid et fryselager i Murmansk fiskerihavn der vi har plass til om lag 7000 tonn med fisk. Der sliter vi også fordi det var basert på fisk fra Norge. Det er like før vi må begynne å avvikle der også, sier Sæther.

Brede Sæther må avvikle i Russland

– Jeg har fortalt de ansatte at det er mulig vi må legge ned nå, sier Sæther.

Ikke helsvart for alle

Bildet er ikke helsvart for alle norske aktører. Ølen Betong og Reinertsen er eksempler på selskaper som gjør det godt i disse turbulente tider.

Interessen for å etablere seg har derimot blitt svært mye mindre. Det forteller Geir Reiersen i det statlige foretaket Siva. De har jobbet for å skape etableringer i området. Men legger nå ned sin avdeling etter 22 år.

– Vi avvikler på grunn av svikt i budsjettet og statlige overføring. I tillegg er det ingen interesse fra norsk side for å drive næringsvirksomhet her, sier Reiersen.

– Ikke «business as usual»

På det norske konsulatet i Murmansk registrerer man at Ukraina-krisen gir klare utfordringer for forholdene i nord.

– Det er ikke noe «business as usual» for tiden. Vi kjenner til at bedrifter rammes av dette og at det er stor usikkerhet knyttet til den situasjonen som vi ser.

Brede Sæther i Kirkenes Trading er ikke imponert over Norske og Russiske myndigheters bidrag til å berge bedrifter.

– Det er kanskje ekstra frustrerende når man hører at politikerne har satt av nye 150 millioner til barentssamarbeidet, og samarbeid mellom næringslivet i Norge og Russland. Så slår de føttene under oss med de sanksjonene som er innført, sier Sæther.

Ikke i posisjon til å forhandle

Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Sæther etterlyser forsøk som sørger for at straffetiltakene mot Russland ikke skal rasere samarbeid som har vært bygd opp over mange år.

Men statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet, mener Norge ikke er i posisjon til å forhandle om det.

– Russland har valgt å innføre import restriksjoner mot Norge, EU og flere andre land. Vi mener de er ubegrunnet og urimelig. Men vi har ingen mulighet til å endre en russisk beslutning, sier Glad Pedersen.

Han forstår likevel frustrasjonen til Brede Sæther.

Men forståelse er lite verdt for forretningsmannen fra Kirkenes. I løpet av kort tid må han bestemme seg for om livsverket skal legges ned.

– Jeg har fortalt de ansatte at det er mulig vi må legge ned nå, sier Sæther.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark