Hopp til innhold

Vil gjøre det gamle bedehuset fra 1875 tilgjengelig for folk

En mann kom bort da Turid måket snø utenfor det gamle bedehuset og lurte på hva som foregikk. Han sa han hadde bodd hele livet i Vadsø, men at han aldri før sett noen gå inn i bygget. Nå pusses det opp så det skal bli mer tilgjengelig for folk i byen.

Turid Strand

Turid Strand har nettopp kjøpt det gamle bedehuset, og ønsker at hun til sommeren kan vise det frem til innbyggerne i Vadsø.

Foto: Anne Storaunet

– Jeg har bestandig vært glad i gamle hus, hus som har sjel og er litt annerledes. Ikke de firkantede, masseproduserte husene. Det er ikke noe lignende som dette huset her i området, sier Turid Strand.

– Man kan fort få lyst til å gjøre ting på en måte som er moderne og praktisk nå, men det er viktig å spole litt tilbake og høre på dem som virkelig kan dette.

Turid Strand

Nå skal det fredede huset som kalles "det gamle bedehuset" få nytt innhold, og
den ferske eieren, Turid Strand vil gjøre huset mer tilgjengelig for folk i byen.

Fredet

Det ligger mye historie i huset Turid Strand i Vadsø akkurat har kjøpt.

– Det er ganske unikt i Vadsøsammenheng, med at det er et så gammelt hus, at det bare har hatt en eier, og at det er såpass opprinnelig som det er, sier Strand, og viser frem en bibel som opprinnelig er fra 1878.

Det er på grunn av den unike historien at ble huset fredet i 2005.

Det kalles "det gamle bedehuset" og ble bygd i 1875 av den læstadianske menigheten. Huset var en av få trebygninger i midtbyen i Vadsø som overlevde krigen uten store skader.

I etterkrigsårene ble det brukt som kirke, og måtte flyttes en gang på femtitallet for å gi plass til byens skole.

I 139 år har brødremenigheten eid huset, men for 50.000 kroner fikk Turid Strand kjøpe bygningen.

Bibel

Bibelen er opprinnelig fra 1878, og ser ut til å være godt brukt.

Foto: Anne Storaunet

Vil beholde historien

Den 94 kvadratmeter store salen bades i lys fra fem store vinduer. Den har stått ubrukt en stund, men nå skal rommet få nytt liv.

– Det er veldig rart når folk kommer hit og sier at de aldri har vært her.

Turid Strand

Turid lever av å føre regnskap, men nå håper hun at også hobbyene også kan kaste litt av seg.

– Jeg har tenkt å lage en seksjon med verkstedsutstyr for møbeltapetsering, jeg skal ha noen symaskiner, og jeg har fått en vev hit. Det kommer også til å stå ganske mange gamle møbler som skal trekkes om, og de kan benyttes enten til intimkonserter, til utleie, eller til kafe, sier hun.

– Så må jeg jo også huske på den historien som har vært her, med bedehus i 139 år.

Tenker du på det når du planlegger innholdet i huset?

– Ja, det sitter litt i veggene. Selv om det ikke er noen av de tordentalene så er det en litt høytidelig stemning, og det blir helt forbudt med banning og alkohol her, ler hun.

Det første som skal utbedres er taket. Det har hun fått støtte til å gjøre.

– Den opprinnelige takhøgda er sikkert nærmere 5 meter totalt. Det kunne jo vært artig og fått frem det galleriet som har vært her en gang. Kommer tid kommer råd!

Bedehus

Det er mye som må gjøres, og de må gjøres forsiktig: huset er fredet, og nesten alt man vil gjøre må det søkes om tillatelse på.

Foto: Anne Storaunet

Strengeste form for vern

Det gamle bedehuset er et av om lag 5700 bygninger i Norge som er fredet.

Fredning er den strengeste formen for vern, så det meste må søkes om og reparasjoner må gjøres på bestemte måter.

– Det som skal gjøres av vedlikehold må gjøres med hensyn til antikvariske vedlikeholdsregler. Den pappen som er i taket er smalere enn vanlig papp, så den må skjæres til. Det er sand til isolasjon, den skal tas ut, tørkes, og legges tilbake, sier hun.

Dersom det er spikere som er intakte skal også de brukes om igjen. Man kan altså slett ikke gjøre hva som helst når man skal restaurere et fredet hus.

– Nei, men det er egentlig helt greit. Det er viktig å ta vare på den bygningsmessige historien, og med det gjøre restaureringen historisk riktig. Man kan fort få lyst til å gjøre ting på en måte som er moderne og praktisk nå, men det er viktig å spole litt tilbake og høre på dem som virkelig kan dette, sier hun.

Håper på sommervisning

Krakelering

– Døren må ha blitt malt utallige ganger, sier Strand.

Foto: Anne Storaunet
Bedehus utendørs

Slik ser bedehuset ut utenfra.

Foto: Anne Storaunet

– Noe av det fineste i hele bygget er hvordan malingen på denne døren er krakelert, sier Turid og peker på en av dørene i bygget.

Med doble dører og speil tror hun den kan være fra helt tilbake til 1875.

Til sommeren håper hun at hun kan være klar til å vise frem bygget, som de fleste i Vadsø bare har gått forbi.

– Det er veldig rart når folk kommer hit og sier at de aldri har vært her. Det var en som kom hit som har bodd i Vadsø hele livet, men har aldri sett at noen har gått inn hit. Da han så at jeg måket snø på trappen så måtte han bare komme og se, ler hun.

– Det er veldig artig å åpne et nytt rom for folk i byen, for folk er veldig nysgjerrige, og jeg tror de også gleder seg til å komme hit og se hva jeg har fått til.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark