Hopp til innhold

Politikere innrømmer at de påvirkes av «likes»

Det kan fort gå hett for seg når tema som gruvedrift, skolenedleggelser eller bompenger diskuteres i sosiale medier.

Claus Jørstad

Frps Claus Jørstad innrømmer at han bruker mye tid på Facebook, og diskuterer gjerne politikk på sosiale medier.

Foto: Inghild Eriksen

– Siste gangen var jo Kautokeino og gruvesaka der, når jeg kalte den for et pisshull i snøen, i forhold til de store arealene som Finnmark har. Noen likte jo ikke den spissformuleringen, og jeg kunne kanskje formulert meg annerledes. Men noen ganger må man stå for det. Gjort er gjort, også på Facebook, sier Claus Jørstad, en av Finnmark og Altas politikerprofiler er svært aktiv på Facebook.

Det hender det blir litt varmt i toppen, når Fremskrittspartiets gruppeleder i Alta, diskuterer politikk i sosiale media.

Claus Jørstad innrømmer at han bruker mye tid på Facebook. For eksempel under kommunestyremøter.

– Den debatten som skjer i kommunestyret løfter jeg ut til folk gjennom Facebook. I forhold til hvordan ting går og hvilken vei det peker. Gjerne for å gi et hint til de som blir berørt av saken. Facebook gir en god anledning til å få øyeblikkelig tilbakemelding, sier Jørstad om dette.

Uenig med eget parti

Tilbakemeldingene lar seg ikke vente på. Både fra andre politikere, og ikke minst fra vanlige folk. Det førte blant annet til at han ble uenig med eget parti da de ville legge ned Kåfjord skole.

– I noen saker lar man seg selvfølgelig påvirke. Det kan hende man får poeng man kanskje ikke har fått via sakspapirer, eller det kan hende at noen på Facebook gjør meg oppmerksom på noe jeg kanskje ikke vet fordi jeg ikke kjenner plassen det gjelder like godt.

– Flere får delta

Statsviter og medforfatter av boka Sosial kommunikasjon, Svein Tore Marthinsen, forteller at Facebook har åpnet lokaldemokratiet for at flere stemmer får delta.

– At nye kommunikasjonskanaler er med og i økende grad kan være med på å påvirke beslutningsprosessene er jeg ikke i tvil om, sier Marthinsen.

– Alt i alt er det bra at politikere snakker mer med folk, slik at de får nye ideer og andre perspektiver. Men det er ikke alt som skal lyttes til, fortsetter han.

Mathisen advarer likevel mot å tolke meninger i sosiale medier som befolkningens felles holdning til saker.

– Selv om du får fem kommentarer på Facebook som alle peker i én retning, så er det jo ikke gitt at disse kommentarene er representative for at det er der innbyggernes mening ligger. Så man skal være litt forsiktig med å tro og trekke en slutning om at dette kan være en folkemening. Hvis man går i den fella så kan det jo være at man tar en beslutning på et litt sviktende grunnlag, sier statsviteren.

Sin egen redaktør

For når debatten om for eksempel bompenger, gruvedrift eller skolenedleggelser blir som varmest på Facebook, gjelder det å huske at man er sin egen redaktør i sosiale media, og at alle har et ansvar for debattklima.

Marthinsen mener ikke alle politikere like flinke til å holde disse forholdsreglene.

Laila Davidsen

Ordfører Laila Davidsen (H) i Alta kommune er også ivrig på Facebook.

Foto: Inghild Eriksen

– Det har vært varierende, hvordan man har ordlagt seg og hva man har informert om på Facebook, sier ordfører for høyre i Alta, Laila Davidsen.

Likevel synes hun både hun selv og kollegene har blitt flinkere siden starten i 2011, da hun og Høyre overtok styringa av kommunen i samarbeid med Venstre, Kystpartiet og Frp.

– Det hadde vært en del hendelser tidlig i perioden, som ble opplevd som urimelig og unødvendig da man var i et samarbeid. Men så synes jeg jo at alle partier etter hvert brukte sosiale medier mer til å fremme saker og ikke til å kritisere kolleger i så stor grad som tidligere. sier Davidsen.

Forsøker å være ansvarlig

Selv om Claus Jørstad forsøker å være en ansvarlig redaktør for seg selv, både i forhold til hva han tar med seg av innspill i politiske møter – og i forhold til hva han selv legger ut.

– Noen ganger forsøker man seg med litt humor og litt sarkasme. Og det er det jo ikke alle som tar det bestandig. Og så prøver jeg kanskje å spissformulere meg eller komprimere setninger for å få frem poenget, da er det selvfølgelig noen som absolutt skal misforstå.

Ronny Berg

Ronny Berg, varaordfører i Alta innrømmer å ha slettet egne innlegg på Facebook.

Foto: Inghild Eriksen

– For all del. Der er ganger jeg har gått tilbake og slettet innlegget mitt fordi noen tok det så altfor galt opp.

Også varaordfører i Alta, Ronny Berg, innrømmer å ha gått for langt på Facebook.

– Alle har nok skrevet ting de angrer på. Men, jeg har lært meg å vente med å skrive når jeg deltar i en diskusjon som gjør meg litt varm. Også prøver jeg å være saklig og bruke fakta tilbake når noen er usaklig. Det er vel ofte bedre enn å angripe tilbake.