Hopp til innhold

– Mannen rettet våpenet rett mot politiet

Skytingen i Tromsø torsdag er den andre episoden hvor politiet skyter en person dette året.

Politiskyting

Politiet etterforsker på stedet der en mann i 20-årene ble skutt torsdag formiddag.

Foto: Bertinussen, Rune S. / NTB scanpix

1. januar skøyt politiet en mann i 30-årene under en aksjon i Hærøy kommune på Sunnmøre.

Det var sist gang politiet avfyrte skudd mot en person i Norge, før hendelsen torsdag formiddag da politiet i Tromsø skøyt en mann i 20-årene.

– Dette skjer uhyre sjelden i Norge. Politiet har strenge instrukser for denne typen operasjoner. De skal først rope varsler, føler de seg tvunget til å skyte skal de først skyte varselskudd, sier NRKs krimekspert Olav Rønneberg.

– Må ha følt seg veldig truet

Olav Rønneberg

Olav Rønneberg forteller at politiet svært sjeldent avfyrer skudd.

Politiet valgte å avfyre skudd mot mannen da han skal ha truet dem med et skytevåpen.

– Mannen rettet våpenet rett mot politiet da det ble ble avfyrt skudd, sier Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder ved Troms politidistrikt til NRK.

Olav Rønneberg forteller at politiet først skyter når de føler at situasjonen er veldig truende.

– Hvis politiet føler seg tvunget til å skyte mot personen, skal de først skyte i foten, før de skyter mot kroppen. Politifolkene har nok følt seg veldig truet i denne situasjonen, sier Rønneberg.

Politiet skal rykke ut med våpen til situasjoner der de mener det er behov for å bevæpne seg.

– Vi ligger vel på rundt 2.000 væpnede aksjoner i Norge per år. Politiet blir tvunget til å true med å bruke våpen i en liten andel av disse hendelsene. Å gå så langt at man avfyrer skudd, er veldig sjelden. Det har skjedd mellom null og fire ganger i året de siste årene, sier professor ved forskningsavdelingen på Politihøgskolen i Oslo, Johannes Knutsson til NRK.

– Politiet bevæpnet seg på bakgrunn av at det kom en melding om en eller flere bevæpnede personer i området, og det ble gitt ordre om å rykke ut bevæpnet, forklarte politiet under sin pressekonferanse om skuddvekslingen i Tromsø.

Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder ved Troms politidistrikt, forteller om skyteepisoden.

Vanskelig å vurdere våpenet

19 år gamle Samir Saht var vitne til situasjonen. Han er sikker på at den andre mannen hadde en luftpistol, noe han sa til politiet.

– Det er vanskelig å avgjøre hvor vidt det er et ekte våpen eller ikke i slike situasjoner. Ofte er det snakk om kopier eller luftvåpen, men dersom politiet har sterk mistanke om at det er et skytevåpen, er det ikke uvanlig at de velger å skyte, sier Johannes Knutsson.

Skyteepisode Tromsø.

Samir Saht forteller om skyteepisoden i Tromsø.