Hopp til innhold

Her er planen som skal stoppe kriminalitet i fiskerinæringa

Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt flere tiltak som skal bidra til å bekjempe fiskekriminalitet.

Fiskebåt i Nesseby

Fiskekriminalitet viser seg å være et stort problem i fiskerinæringen. I en Brennpunkt-dokumentar kommer det frem at om lag to av fem fiskere og fiskekjøpere sier at fiskerinæringa aksepterer juks i bransjen. Illustrasjonsbilde.

Foto: Piera Balto / NRK

I forrige uke varslet fiskeriminister Elisabeth Aspaker om nye tiltak i kampen mot fiskerikriminalitet, etter at NRK Brennpunkt i mars avslørte utbredt juks i fiskerinæringa.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker mente at avsløringene kan virke ødeleggende for Norges omdømme som fiskerinasjon.

– Vi kan ikke akseptere at ulovlighetene får fortsette. Dialogen mellom næring og myndigheter har ikke ført frem. Nå er tiden kommet for å innføre tiltak. Dette må ta slutt, sa Aspaker da.

Les også:

Innfører flere tiltak neste år

Tirsdag kunne Nærings- og fiskeridepartementet presentere noen av tiltakene som trer i kraft den 1. januar 2015.

  • Utvidete opplysningsplikt, blant annet ved strengere krav til å føre journal over vareflyten internt på fiskemottakene.
  • Utvidete krav til vekt og veiing, blant annet mulighet til å lese av vekta og plassering av vekta for å sikre at både fisker og kontrollpersonell skal kunne følge med under veiinga.
  • Mottaker skal straks etter ethvert uttak av fisk som blir transportert fra det enkelte anlegget, føre inn opplysninger om blant annet transporten, art, produkttilstand og kvantum.

– Den nye forskrifta bidrar til å sikre mer korrekt registrering av kvantumet som er fanget, og vil sørge for at vi får flere kontrollpunkt lenger ut i verdikjeden, sier Aspaker i en pressemelding.

Kjartan Andrè Nygård og Kristoffer Reiten

Se Brennpunkt-dokumentaren "Torskefusket"