Øgleskjelett - Bilde fra det forrige monsterfunnet i 2006. - Foto: Torbjørn Pedersen / Scanpix

Bilde fra det forrige monsterfunnet i 2006.

Foto: Torbjørn Pedersen / Scanpix

Nytt monster på Svalbard

Øglegraverne fra Universitetet i Oslo har funnet enda et monster på Svalbard, bare noen kilometer fra det store pliosaurusfunnet som ble gravd ut i sommer.

- Vi har funnet enda en kjempeøgle. Vi fant et nytt monster under Knorringfjellet på Svalbard, sier førsteamanuensis Jørn H. Hurum ved Universitetet i Oslo til Bergens Tidende.

Funnet ble gjort i august, og Hurum er nå sikker på at de stammer fra samme art som de øvrige knokkelfunnene i sommer.

- Vi har kikket på knoklene, og de er like store som de vi gravde fram i sommer. De delene vi hadde var ikke så komplette, men med delene vi nå har kan vi fastslå at dette ikke er en kjent art - dette er noe nytt, sier Hurum til NTB.

Slektning

Ekspedisjonen «Øglejegerne 2006» fant i fjor et fossilt skjelett av pliosaurusen - et av verdens største rovdyr noensinne. Sannsynligvis er skjelettet godt over 12 meter langt - bare skallen er minst 2 meter lang.

Rovøgla er altså på størrelse med en buss, har tenner så store som slangeagurker og kunne lagt et menneske på tunga og slukt det helt. Sommerens funn er av en slektning av kjempeøgla, sier Hurum.

- Vi har funnet en ny art for vitenskapen. Den er en slektning, men har samtidig en del forskjeller fra vanlig pliosaurus, sier dinosaurusentusiasten.

Det er temperaturstigningen som har gjort det lettere å grave ut funnene. Hurum vil ikke røpe hvor stort pliosaurusfunnet er, men det er stort, veldig stort, sier han.

Ny ekspedisjon

I februar/mars skal puslespillet av årets monsterøgle legges fram på en pressekonferanse. To studenter har fått jobben med å lime sammen kjempeøgla.

Neste år legger Hurum ut på en ny ekspedisjon. Paleontologen håper å vite mer om det nye funnet når 7.500 geologer fra hele verden møtes i Oslo i begynnelsen av august.

(©NTB)

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.