Hopp til innhold

Her starter byggingen av nytt jordobservatorium

De nye antennene som skal bygges i Ny-Ålesund på Svalbard skal overvåke bevegelser i jorda ned på millimeternivå.

Jan-Tore Sanner på Ny-Ålesund

Dataene som samles inn er viktige for klimaforskere og for klimaovervåking og avgjørende for at vi har nøyaktige data på GPSen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Jan-Tore Sanner Ny-Ålesund

Jan Tore Sanner fikk selv bore ned pælen som er et av fundamentene til det nye observatoriet. Et grunnstens-skilt ble så sveiset på og festet av Sanner.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Vi trenger enda mer nøyaktig informasjon ikke minst knyttet til miljøovervåking. Dette observatoriet vil både befeste og forsterke Norges posisjon i nordområdene, vi vil samle inn viktig kunnskap som miljøforskere over hele verden vil kunne benytte, og i tillegg så gir det oss enda mer nøyaktig informasjon til utstyr som vi ale bruker hver dag, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til NRK.

Lørdag la han ned grunnsteinen for det noe geodesiobservatoriet i Ny-Ålesund. Observatoriet skal måle bevegelser i jordoverflaten helt ned på millimeternivå, og måler også hvor fort jorden roterer og hvor den er plassert i verdensrommet, skriver Kartverket på sine nettsider.

Sender signaler 13 milliarder lysår

Ved hjelp av såkalte VLBI-antenner (Very Long Baseline Interferomentry) hentes det inn signaler fra kvasarer, himmellegemer som kan ligge opp mot 13 milliarder lysår unna.

Disse målingene kan brukes i miljøovervåkingen, men også til å sørge for at satellitt-teknologi som GPS skal fungere bedre.

– Dette er bedrer teknologi vi alle bruker, om det er mobiler, GPSer eller piloter som skal frakte oss fra den ene byen til den andre, sier statsråden.

Globalt nettverk

Ny-Ålesund

Jordobservatoriet i Ny-Ålesund er en del av et globalt nettverk som er en avgjørende del av verdens satellittbaserte infrastruktur og som også danner grunnlaget for en nøyaktig klimaovervåking av nordområdene.

VLBI-antennen i Ny-Ålesund er den eneste i nettverket av antenner som ligger så langt nord.

Det første geodesiobservatoriet i Ny-Ålesund ble bygget på nittitallet. Nå skal det 20 år gamle utstyret erstattes med nye og mer nøyaktige antenner.

– Man vil kunne samle inn informasjon 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Så dette blir et fantastisk satellittsystem som vil smale inn informasjon, og som vil komme oss alle til gode, sier Sanner.

Det er Kartverket som skal operere observatoriet, som koster 300 millioner kroner å bygge. Det nye jordobservatoriet skal stå ferdig i 2018.

Jan Tore Sanner på Ny-Ålesund

Målingene kan brukes i miljøovervåkingen, men også til å sørge for at satellitt-teknologi som GPS skal fungere bedre.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg