Her fraktes nye frø inn i frøenes «Noahs ark»

Nylig ble nye frø fraktet inn i frøhvelvet på Svalbard. Hvelvet er som en Noahs Ark for framtidens matproduksjon

Inne i en fjellside, beskyttet av permafrosten på Svalbard, ligger verdens mest varierte samling av matfrø fra hele verden.

I en pressemelding på Landbruks- og matdepartementet sine hjemmesider skriver Svalbard Globale frøhvelv at den globale matproduksjonen må opp med 70 prosent innen 2050. Det slår verdens matvareorganisasjon fast.

– I 2050 vil vi være flere enn 9 milliarder her på jorda. Det blir enda mer krevende å skaffe nok mat i årene som kommer. Klimaendringene gjør det vanskeligere og dyrere å produsere mat. Det er i denne sammenhengen frøene som er lagret i Svalbard globale frøhvelv vil spille en avgjørende rolle i framtida, sier landbruksminister Lars Peder Brekk i pressemeldingen.

Frø fra hele verden

Den siste leveransen til frøhvelvet inneholdt frø fra blant annet Portugal, Costa Rica, Peru, Zambia, Aserbajdsjan og Columbia.

Dermed finnes det i dag frøprøver fra 8000 ulike arter i frøhvelvet. De til sammen 741 000 frøprøvene kommer fra 231 land over hele verden.

Frøene som ligger i frøhvelvet er et sikkerhetsnett for framtidens matvareproduksjon.

Frohvelv inne - Inne i frøhvelvet lagres frøene på lange reoler, i minus 18 grader. - Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Inne i frøhvelvet lagres frøene på lange reoler, i minus 18 grader.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Kan lagres evig

Det genetiske råmaterialet som ligger lagret i permafrosten kan brukes til å utvikle matplanter i stand til å takle fremtidens klima.

Inne i Svalbard Globale frøhvelv oppbevares frøprøvene i tre fjellhaller, som holder en konstant temperatur på 18 minusgrader.

Her er det plass til til sammen 1,5 millioner frøprøver, som kan oppbevares til «evig» tid.

Flere nyheter

Plastkar som brukes i fiskeindustrien kan være smittebærere av helsefarlige bakterier. Nå skal forskere finne en løsning på problemet.

Skal bruke mikrobølgeteknologi for å ta livet av livsfarlige bakterier

Plastkar som brukes i fiskeindustrien kan være en kilde til farlige bakterier. Nå har forskere fått innvilget 2,6 millioner kroner til et prosjekt som skal finne en løsning på problemet. – Unødvendig, mener industrien selv.

Les saken