Her fraktes nye frø inn i frøenes «Noahs ark»

Nylig ble nye frø fraktet inn i frøhvelvet på Svalbard. Hvelvet er som en Noahs Ark for framtidens matproduksjon

Inne i en fjellside, beskyttet av permafrosten på Svalbard, ligger verdens mest varierte samling av matfrø fra hele verden.

I en pressemelding på Landbruks- og matdepartementet sine hjemmesider skriver Svalbard Globale frøhvelv at den globale matproduksjonen må opp med 70 prosent innen 2050. Det slår verdens matvareorganisasjon fast.

– I 2050 vil vi være flere enn 9 milliarder her på jorda. Det blir enda mer krevende å skaffe nok mat i årene som kommer. Klimaendringene gjør det vanskeligere og dyrere å produsere mat. Det er i denne sammenhengen frøene som er lagret i Svalbard globale frøhvelv vil spille en avgjørende rolle i framtida, sier landbruksminister Lars Peder Brekk i pressemeldingen.

Frø fra hele verden

Den siste leveransen til frøhvelvet inneholdt frø fra blant annet Portugal, Costa Rica, Peru, Zambia, Aserbajdsjan og Columbia.

Dermed finnes det i dag frøprøver fra 8000 ulike arter i frøhvelvet. De til sammen 741 000 frøprøvene kommer fra 231 land over hele verden.

Frøene som ligger i frøhvelvet er et sikkerhetsnett for framtidens matvareproduksjon.

Frohvelv inne - Inne i frøhvelvet lagres frøene på lange reoler, i minus 18 grader. - Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Inne i frøhvelvet lagres frøene på lange reoler, i minus 18 grader.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Kan lagres evig

Det genetiske råmaterialet som ligger lagret i permafrosten kan brukes til å utvikle matplanter i stand til å takle fremtidens klima.

Inne i Svalbard Globale frøhvelv oppbevares frøprøvene i tre fjellhaller, som holder en konstant temperatur på 18 minusgrader.

Her er det plass til til sammen 1,5 millioner frøprøver, som kan oppbevares til «evig» tid.

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Vadsø blant landets beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken
Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.