Hopp til innhold

Får europeisk storkontrakt verdt 200 millioner

KSAT i Tromsø får ansvaret for å laste ned data fra nye europeiske klimasatellitter. Dette er selskapets andre storkontrakt på en uke.

Ksat

Satellittdataene lastes ned til KSATs anlegg på Svalbard og sendes til Tromsø.

Foto: Ksat

Rolf Skatteboe

Rolf Skatteboe er administrerende direktør ved Kongsberg Satellite Services.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Vår jobb er å passe på og laste ned dataene fra de europeiske jordobservasjonssatellittene Sentinel. De er en del av programmet «Global Monitoring for Environment and Security», sier Rolf Skatteboe, administrerende direktør hos Kongsberg Satellite Services (KSAT), til NRK.

Systemet består av tre satellitter, en som overvåker havområdene og ser etter oljesøl og skip, en som driver landovervåking og tar bilder av landbruk og avskoging, og en som overvåker atmosfæren.

Den første satellitten skytes opp av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA mot slutten av neste år. Programmet skal gå fram til 2030.

Femårskontrakt

Informasjonen fra satellittene lastes ned på KSATs anlegg Svalsat på Svalbard, og selskapet vant kontrakten i konkurranse med flere europeiske selskaper.

Kontrakten går over fem år, og har en verdi på 200 millioner kroner. Skatteboe håper at de også får fortsette med oppgaven til prosjektet avsluttes i 2030.

Dette er den andre storkontrakten selskapet har signert på få dager.

I forrige uke ble det kjent at KSAT har signert en femårskontrakt verdt 132 millioner kroner med amerikanske NASA.

Denne kontrakten går på nedlasting av data fra neste generasjons værsatellitter.

Sikrer driften

Det er ikke vanlig at selskapet tegner to kontrakter med så kort mellomrom, og kontrakten med ESA er blant de større som KSAT har hatt.

– Dette tyder på at tjenestene våre er etterspurte. At vi leverer kvalitet og er pålitelige, sier Skatteboe.

Han forteller at veksten i selskapet fortsetter framover.

– Vi har nå sikret oss en langsiktig drift og det blir mulig for oss å utvikle oss videre. I første omgang skal vi bygge en ny antenne på Svalbard for å motta data fra de nye satellittene, sier Skatteboe.