Hopp til innhold

Kronerulling for å få norske Lena og familien ut av Liberia

Harstadkvinnen Lena Dagsvold håper på å komme seg raskt ut av ebola-rammede Liberia etter at det er startet en kronerulling på Facebook.

Lena Dagsvold

Lena Dagsvold fra Harstad håper å få seg og resten av familien ut av Liberia.

Foto: Privat

– Jeg setter utrolig stor pris på initiativet som kusinen min Gro Dagsvold har satt i gang. At det allerede er 900 personer som vil hjelpe meg og familien min er rørende, sier Lene Dagsvold som jobber som veterinær i det ebola-rammede landet.

Familien som i tillegg til Lena, består av ektemannen Gus Dackie (34), og sønnene Benjamin (2) og Michael (4), har billetter til Norge 25. august, men håper å få avreisen framskyndet.

Svært dyre flybilletter

Liberia er ektemannen Dackies hjemland, og planen til paret var å starte opp en veterinærklinikk. Dackie og barna flyttet fra Frankrike til Liberia i mars, mens Dagsvold kom etter i mai.

De ønsket å etablere et normalt liv og la barna bli kjent med farens kultur, men synes det er blitt en altfor stor risiko. Nå tenker de nesten bare på å komme seg ut.

– Det er enorm pågang fra folk som vil ut av landet, noe som betyr at prisen for flybillettene er blitt veldig dyre. Våre billetter koster 75.000 kroner. Etter at kronerullingen startet ser det ut som at vi vil ha penger nok til å komme oss hjem, sier harstadkvinnen.

Penger som eventuelt blir til overs skal brukes i kampen mot ebola.

– Likene blir kastet på gaten

Lena Dagsvold forteller om en svært tøff situasjon i det rammede landet. Det fra før av svake helsetilbudet er kollapset. Legene og annet helsepersonell har rømt sykehusene og folk er for redde til å gå til legen.

– Hvis folk dør blir likene kastet på gaten fordi de er redde for at boligen skal bli stemplet som et ebola-hus, som kan føre til at de blir satt i karantene. Noe de ser på som en dødsfelle, sier Dagsvold til NRK.

Harstadkvinnen er selv rammet av malaria og har i likhet med andre ikke oppsøkt sykehus, men fått behandling av en privat lege og er nå uten feber.

– Har du feber får du ikke forlate landet, men blir holdt igjen og må ta en test som det tar to til tre dager å få svar på. Derfor er det viktig at hele familien er feberfri, forteller hun.

Mest redd for andre sykdommer

Hvis familien får problemer med å komme seg ut, er det andre sykdommer enn Ebola de frykter mest.

– Jeg er mest redd for at ungene skal få magesjuke, malaria eller tyfusfeber. For skulle de bli syke, så får vi ikke hjelp.

Harstadfamilien har nesten isolert seg på eiendommen de har utenfor hovedstaden Monrovia. Det betyr at faren for ebola-smitte ikke er så stor.

– Risikoen er i hvert fall mindre, men nå er det flere som dør av andre sykdommer enn ebola, sier Lena Dagsvold.

1,2 millioner mennesker dør hvert år av malaria, mens det hittil er rundt 1000 mennesker som har død av ebola. Ifølge Lena er det største problemet at helsesystemet har kollapset.

– WHO har vurdert å stenge flyplassen

Mens foreldrene gjør hva de kan for å komme seg ut av landet, forstår ikke de to barna så mye av hysteriet.

– Heldigvis ikke. Uansett hvor vi går må vi vaske hendene i desinfiseringsmidler. Michael på fire år synes det er bare festlig at han må vaske hendene hele tiden. Hver gang vi kommer med disse alkohol-geleene rekker han gledelig fram hendene.

– Hva slags informasjon får dere fra regjeringen?

– Vi har fått beskjed om at det er unntakstilstand. I tillegg har de gått ut med informasjon om at folk må kjøpe kull, slik at de kan koke vann og at de ikke må være i fysisk kontakt med andre.

Nå håper familien at de kommer seg ut før flyplassen blir helt stengt.

– WHO har vurdert å stenge flyplassen. Hvis det skjer vil landet bli helt isolert, avslutter Lena Dagsvold.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark