Se, Norges mest sjeldne dyr deler matfat

som dette vil du sannsynligvis aldri se igjen. To av Norges aller sjeldneste dyr sitter ved siden av hverandre og spiser på disse unike bildene fra Varangerhalvøya i Finnmark.

– Det som er morsomt med disse bildene er at vi for første gang noensinne har dokumentert en snøugle og en fjellrev som sitter på samme åte og spiser. Det forteller forsker ved arktisk og marin biologi i Tromsø, Siw Killengreen.

Stor overraskelse
Siw Killengreen - Siw Killengreen fikk seg en stor overraskelse da hun fikk se de siste bildene fra fotoboksen på Varangerhalvøya. - Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Siw Killengreen fikk seg en stor overraskelse da hun fikk se de siste bildene fra fotoboksen på Varangerhalvøya.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Hun ble mildt sagt forbløffet da disse bildene dukket opp.

– Jeg ble veldig overrasket. jeg hadde aldri forventet å se noe sånt på fotoboksbilde, sier Killengreen.

– Vi vet veldig lite om hva snøugla gjør om natta, så det var veldig artig å se at den faktisk satt på et åte, sier forskeren.

Bytter på å spise

De utrolige bildene er tatt av en fotoboks innerst på Varangerhalvøya. Kameraene brukes til å undersøke hvilke arter som finnes i området.

– Vi ser at tre netter på rad kommer en ung hunnsnøugle. Hun bytter med en fjellrev på å sitte på et åte og spise.

Men det dukket opp flere overraskelser i bildene.

– Vi har også for første gang sett tre fjellrev på et bilde samtidig. Det har heller aldri skjedd før. Det har vært et veldig artig år for oss.

Den gamle rekorden på to rev på et bilde fra 2007 ble med det slått.

Tre fjellrev - Dette er det første bildet forskerne i Troms har sett av tre fjellrev samtidig. - Foto: Prosjektet Fjellrev i Finnmark /

Dette er det første bildet forskerne i Troms har sett av tre fjellrev samtidig.

Foto: Prosjektet Fjellrev i Finnmark

Første og siste gang

Killengreen mener dette er helt spesielle bilder av helt spesielle dyr.

– Det som er så spennende med Varangerhalvøya og Øst-Finnmark, er at det faktisk er et arktisk område og ligger i den arktiske klimasonen. Derfor har området disse artene som er så spesielle og sjeldne.

Dette kan bli første og siste gang verden får se slike bilder.

– Vi har hatt dette prosjektet siden 2005, og har vært gjennom millioner av bilder. Jeg tror nok det her er den eneste gangen jeg får se et bilde med snøugle og fjellrev sammen.

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Vadsø blant landets beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken
Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.