Barentshavet forsvar - Russisk marine trente sammen med norsk marine under øvelsen Pomor 2011 i Barentshavet i mai i fjor. - Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX

Russisk marine trente sammen med norsk marine under øvelsen Pomor 2011 i Barentshavet i mai i fjor.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX

Norsk og russisk forsvar skal drive antipirat-øvelser

Antipirat-øvelser, bordingsøvelser, søk- og redningsøvelser, skyteøvelser og luftvernøvelser er noe av det som står på timeplanen når russisk og norsk forsvar starter felles øvelse i Barentshavet.

Øvelse Pomor 2012 innledes i dag og vil gjennomføres i perioden 11. til 16. mai i Barentshavet og det nordlige Norskehavet.

Det er en bilateral øvelse mellom Russland og Norge med oppstart i Severomorsk i Russland, hvor 9. mai skal markeres.

Pomor 2011 - Første Pomorøvelse ble avholdt med felles seilas mellom Tromsø og Kirkenes i 1994, hvor en russisk fregatt deltok sammen med norske, danske, tyske og canadiske fartøyer. - Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX

Første Pomorøvelse ble avholdt med felles seilas mellom Tromsø og Kirkenes i 1994, hvor en russisk fregatt deltok sammen med norske, danske, tyske og canadiske fartøyer.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX
– Skal fremme militært samarbeid

Hensikten med øvelsen er, ifølge forsvaret, å fremme militært samarbeid mellom Norge og Russland innen områder hvor begge nasjoner har felles interesser og målsettinger.

– Øvelsen er en utvikling av øvelsen med samme navn som ble gjennomført i 1994 hvor en russisk fregatt deltok sammen med norske, britiske, nederlandske og amerikanske fartøyer, forklarer forsvaret i en pressemelding.

Øvelsen ble videreført i 2010 med ytterligere øvingsmomenter gjennom et øvingsscenario som strakte seg fra Bergen til Severomorsk.

Skal øve på bording

Årets øvelse gjennomføres i Norskehavet og Barentshavet, og de russiske og norske militære styrkene vil drive antipirat-øvelser, bordingsøvelser, søk- og redningsøvelser, havariøvelser, skyteøvelser og luftvernøvelser, skriver forsvaret.

Russland deltar med jageren Admiral Tsjabanenko, Flanker jagerfly, maritime patruljefly og Helix helikopter. I tillegg vil de stille med slepebåter og markørstyrke fra 61. Marineinfanteribrigade.

Fra norsk side vil fregatten KNM Fridtjof Nansen delta med kystvaktfartøyet KV Senja, Orion maritime patruljefly og F-16 jagerfly. Bordingslag fra Kystjegerkommandoen deltar også.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.